dan: Ciąg fn , jest dany rekurencyjnie f0=1, f1=1, fn+1=fn+fn-1 dla N>=1
udowodnij że
fn= 1/√5 ((1/2+√5/2)n+1 -(1/2-√5/2)n+1)
21 lis 15:38
b.: np. przez indukcję można
1116
21 lis 18:14
b.: z tym, że:
powinieneś założyć w kroku indukcyjnym, że dla pewnej liczby naturalnej k, wzór jest
prawdziwy dla n=k-1 oraz n=k,
i sprawdzić dla n=k+1;
a w konsekwencji powinieneś w 1. kroku sprawdzić prawdziwość tego wzoru dla n=1,2.
21 lis 18:16
dan: Tyle to nawet ja wiem.
wiem także że :
Fn+1 = 1/√5 ((1/2 +√5/2)n+1 - (1/2-√5/2)n+1+1/√5 ((1/2 +√5/2)n -
(1/2-√5/2)n
Wiem co powinno wyjść , ino nie wychodzi
Heeeelp!
21 lis 18:27
b.: wyłącz z 1. i 3. składnika (1/2 +√5/2)n przed nawias,
i podobnie z 2. i 4. składnika (1/2-√5/2)n
21 lis 19:41