Oblicz
KK: Ala ma 300 klocków każdy o długości 10 a Bartek 170 klocków, każdy o długości 14. Ala i Bartek
budują mur układając kolejne warstwy ze swoich klocków, tak, że każda warstwa ma taką samą
długość. Pierwszą warstwę układa Bartek, kolejną Ala. Kończą układać mur, kiedy pierwszemu
skończą się klocki (zabraknie klocków na kolejną pełną warstwę) Jaka jest maksymalna liczba
warstw muru jaką mogą ułożyć?:
30 paź 16:58
ICSP: [10,14] = 70 − długość jednej warstwy muru.
Dlatego ilość klocków na każdą warstwę prezentuje się następująco:
Ala : 7 klocków
Bartek : 5 klocków
co oznacza, że ilość możliwych warstw dla każdej osoby to:
Ala : 42 warstwy
Bartek: 34 warstwy
Czyli maksymalna liczba warstw to 34 + 33 = 67 warstw.
30 paź 17:16
ICSP: mała poprawka:
ilość warstw to 34 + 34 = 68.
Po tym jak Bartkowi skończą się klocki Ala może ułożyć jeszcze jedną warstwę.
30 paź 17:21