Prawdopodobieństwo nie mam zielonego pojęcia
Staś: W urnie znajduje sie 26 kostek: 17 prawidłowych oraz 9 fałszywych , na ściankach których
widnieją wyłącznie 6 .
Losujemy z zwracaniem 2 razy po jednej kostce i każdą z wylosowanych kostek wykonujemy jeden
rzut . Obliczyć prawdopodobieństwo
że wylosowaliśmy same prawidłowe kostki , jeśli otrzymaliśmy same 6
30 paź 00:01
wredulus_pospolitus:
Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowaliśmy prawdziwą kostkę i na niej wypadła '6'?
Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowaliśmy fałszywą kostkę i na niej wypadła '6'?
No to w takim razie mamy cztery układ:
prawdziwa, prawdziwa
prawdziwa , fałszywa
fałszywa , prawdziwa
fałszywa , fałszywa
| | prawdziwa , prawdziwa | |
Stąd P(A|B) = |
| = |
| | suma tych czterech układów | |
| | | |
= |
| = |
| | | 172 | | 17*54 | | 542 | |
| + 2* |
| + |
| | | 1562 | | 1562 | | 1562 | |
| |
| | 172 | |
= |
| = ... |
| | 172 + 2*17*54 + 542 | |
30 paź 00:25
wredulus_pospolitus:
Inny sposób spojrzenia na to, ale de facto liczymy to samo:
na ile sposobów możemy wybrać dwie prawidłowe kostki i wylosować na nich '6'?
na: 17*1 * 17*1 = 17
2 sposobów
na ile sposobów możemy wybrać dwie DOWOLNE kostki i wylosować na nich '6'?
17*1 * 17*1 + 17*1 * 9*6 + 9*6 * 17*1 + 9*6 * 9*6 (*6 pojawia się ... bo na fałszywej każda
z sześciu ścianek ma '6', więc wybieramy dowolną z sześciu ścianek)
| | 172 | |
P(A) = |
| = ... |
| | 172 + 2*17*54 + 542 | |
30 paź 00:28
Staś: Dziękuję ratujesz mi życie 😉🤗
30 paź 08:28
Staś: Dziękuję ratujesz mi życie 😉🤗
30 paź 08:29