Ostatnia cyfra liczby
Zofija: Jaka jest ostatnia cyfra liczby 396?
29 paź 19:40
wredulus_pospolitus:
30 = 1
31 = 3
32 = 9
33 = 27
34 = 81
35 = 273
...
itd.
czyli zauważamy, że co 4 potęga ma tę samą 'końcówkę', więc:
396 = 34*24 = 30 + 4*24 −−−> końcówka jest taka sama co dla 30 = 1
29 paź 19:44
mp:
1
29 paź 19:45
PW: Można też zabawić się tak;
396 = (34)24 = 8124 − jest oczywiste, że ostatnią cyfrą jest 1.
29 paź 20:56
Saizou :
można też tak
32 = 9 = −1 (mod 10)
396 = (32)48 = (−1)48 = 1 (mod 10)
PW dzień dobry, jak zdrowie?
29 paź 21:31
PW: Lepiej nie mówić

Zaglądam tu, bo neuropatia nie pozwala spać.
29 paź 22:57
Saizou :
Współczuję, pozostaje życzyć dużo zdrowia i wysypiania się.
31 paź 20:52
Mila:
Melisa przyda się.

Dołączam się do życzeń.
31 paź 21:01