29 paź 15:31
janek191:
b = a + r
c = a + 2 r
I należy sprawdzić z definicji czy ciąg jest arytmetyczny, geometryczny, czy inny.
29 paź 18:32
wredulus_pospolitus:
rozumiem, że jest to test wielokrotnego wyboru
29 paź 18:52
wredulus_pospolitus:
bierzemy najmniejsze możliwe liczby:
a = 1 ; b = 2 ; c = 3
| | 1 | | √3 − √2 | |
x = |
| = |
| |
| | √c + √b | | 3−2 | |
| | 1 | | √3 − 1 | |
y = |
| = |
| |
| | √c + √a | | 3−1 | |
| | 1 | | √2 − 1 | |
z = |
| = |
| |
| | √b + √a | | 2−1 | |
zauważmy, że x + y =
√3 − 1 = 2y <−−− czyli mamy ciąg arytmetyczny.
Związku z tym odpowiedź (c)
i (d) zaznaczamy.
29 paź 18:57
wredulus_pospolitus:
lub (b) i (d)

teraz trzeba rozpatrzeć sytuację ogólną ... patrz co Janek napisał
29 paź 18:58