geometria analityczna
Karol: dane są punkty A(−6,−3) i B(4,1).
Wyznacz współrzędne punktu C leżącego na Osi Y tak aby pole trójkąta było równe 13
29 paź 11:38
janek191:

I AB I = 2
√29
| | 13 | |
P = 0,5 *2√29*h = √29*h = 13 ⇒ h = |
| |
| | √29 | |
C = ( 0, y)
Odległość C od pr AB = h
Dokończ
29 paź 11:45
chichi:
Pole trójkąta z użyciem wyznacznika, gdzie C = (0, y). Otrzymasz rownanie z jedną zmienną
29 paź 11:47
janek191:

C
1 = ( 0, 2)
C
2 = ( 0; − 3,2)
29 paź 12:16
Karol: nie wiem jak wyliczyc...
29 paź 12:32
Karol: | | 2 | | 3 | |
równanie prostej jest |
| x−y− |
| =0 |
| | 5 | | 5 | |
29 paź 12:39
janek191: Pomnóż obustronnie przez 5.
2 x − 5 y − 3 = 0
29 paź 12:52
janek191:
| | I 2*0 − 5*y − 3 I | | 13 | |
Mamy |
| = |
| |
| | √22 + (−5)2 | | √29 | |
29 paź 12:53
Karol: Wyszedł mi 0,2
29 paź 13:05
Karol: a jak wyliczyc c2?
29 paź 13:05
chichi:
Przecież moduł doprowadza do dwóch możliwych wyników na współrzędną punktu C...
29 paź 13:32
janek191:
I − 5 y − 3 I = 13
− 5 y −3 = − 13 lub − 5 y − 3 = 13
− 5 y = − 10 lub −5y = 16
| | 16 | |
y = 2 lub y = − |
| = − 3,2 |
| | 5 | |
29 paź 14:10