Metody numeryczne - rozwiązać przy pomocy iteracji prostej równanie:
.: Rozwiązać przy pomocy iteracji prostej równanie sinx=2x−12 .Czy mógłby ktoś podać mi
wskazówkę jak zacząć rozwiązywać to zadanie?
28 paź 21:39
ABC: przekształcasz do postaci x=0.5 (sinx+0.5) czyli x=0.5sinx+0.25
wybierasz x0 możliwie blisko rozwiązania (x0=0.5 może być )
no i iterujesz x1=0.5 sin x0+0.25
x2=sin x1+0.25 itd.
na mocy ZOZB proces będzie zbieżny
są sposoby przyspieszenia tej zbieżności poprzez przeskalowanie ale to już raczej nie podpada
pod iterację prostą
28 paź 22:27
ABC: tam wyżej oczywiście x2=0.5 sin x1+0.25
x3=0.5 sin x2+0.25 itd
granica x=0.481598...
28 paź 22:30
.: Dziękuję
29 paź 14:30