znajdź granicę przy n dazacym do ∞ ciągów o wyrazie ogolnym an
wika: znajdź granicę przy n dazacym do ∞ ciągów o wyrazie ogolnym an
a) an= √n(n − √n2 − 1)
b) an = 1 +2 + .....+ nn+2 − n2
c) an= (n2 + 4)( 2n )! ( 2n+2)! − 3
28 paź 21:25
wredulus_pospolitus:
| | (n−√n2−1)(n+√n2−1) | |
(a) zauważ, że n − √n2−1 = |
| = ... |
| | (n+√n2−1) | |
(b) licznik pierwszego ułamka −−− suma ciągu arytmetycznego ... dajesz wzór i liczysz
(c) (2n+2)! = (2n)!*(2n+1)*(2n+2) ... dzielisz i liczysz dalej
28 paź 21:46
wika : Dzięki ☺️
29 paź 00:14