Roznice w twierdzeniach
HGH: Witam.
Może mi ktoś tak na chłopski rozum wytłumaczyć jakie są różnicę między:
1. aproksymacja a regresja
2. ekstrapolacja a estymacja
Przeczytałem chyba cały internet ale konkretnej różnicy brak, jedynie jakies ogolne roznice...
28 paź 20:47
wredulus_pospolitus:
Pytasz się o różnice w znaczeniu słowa czy o różnicę pomiędzy tymi pojęciami w matematyce ?
28 paź 20:50
HGH: roznice w tym co opisuja dane pojecia w matmatyce/informatyce
28 paź 21:22
wredulus_pospolitus:
regresja i estymacja są pojęciami związanymi z modelowaniem statystycznym.
aproksymacja odnosi do przybliżania posiadanych wyników (nie ogranicza się do statystyki).
Bardzo często wykonuje się 'aproksymację liniową' czyli np. mamy dane: w poniedziałek w
szpitalu było 5 chorych na COVID, w niedzielę było 71 chorych na COVID. Dokonując aproksymacji
| | 71−5 | |
liniowej możemy 'zgadywać' że w środę było 27 (czyli 5 + |
| *2) chorych na COIVD. |
| | 6 | |
Czy jest to dokładna wartość? Zapewne nie. I zapewne przykład jest trochę 'z dupy' bo doskonale
wiemy, że liczba zachorowań nie jest stała.
Więc może inny przykład: mamy mapę z zaznaczonymi warstwicami. Chcemy się dowiedzieć na jakiej
wysokości n.p.m leży zabytkowy kościół. Niestety jednak, na mapie żadna warstwica nie
przechodzi przez miejsce gdzie zbudowany jest kościół. Możemy jednak wybrać dwie (najbliższe
kościołowi) różne warstwice i wykorzystać je aby poprzez aproksymację liniową (czyli
zakładamy, że nachylenie terenu pomiędzy warstwicami jest stałe, czyli zmiana wysokości jest
liniowa) w celu określenia (przybliżonej) wysokości n.p.m tegoż kościoła.
ekstrapolacja odnosi się do 'przewidywaniu' tego co będzie miało miejsce później (poza znanym
zakresem) mając jakieś dane w zakresie. Np. na osi OXY mamy szereg punktów dla x∊[1,5] i na
podstawie nich możemy 'estymować' jakie będą punkty poza tym przedziałem, w momencie gdy
wiemy, że one wszystkie leżą na tej samej krzywej.
28 paź 22:16
HGH: Hmmm, okej wiem w miare co to jest aproksymacja, ale nadal nie widze jakies szczegolnej roznicy
z regresja...
a co do ekstrapolacji, to chodzi o to że działamy na działach "w przyszłości" tzn no poza
przedziałem z którego mamy dane.
Czyli wyliczając te dane, ja dokonuje ekstrapolacji, a przyjmując że pojutrze bedzie X
zachorowań na covid, estumuję?
28 paź 22:39
HGH: Same pojęcia co w sobie znacza już chyba ogarnałęm, chodzi mi jedynie o różnicę między nimi
28 paź 22:40
HGH: albo tak...
mam punkt x = 1 i f(1) = 1
oraz punkt x = 2 i f(2) = 2
no i prowadzę prosta y = x, to dokonałem regresji czy aproksymacji?
i mówiąc że w x = 3 będzie f(3) = 3, dokonuje estymacji czy ekstrapolacji?
28 paź 22:42
wredulus_pospolitus:
może tak −−− jaka jest różnica pomiędzy aproksymacją liniową, a regresją liniową.
Aproksymację liniową przeprowadza się pomiędzy dwoma ZNANYMI nam punktami prowadząc linię
(przykład z 22:42 , ale nie prowadzimy prosta a odcinek pokrywający się z tą prostą pomiędzy
znanymi nam punktami).
Regresja liniowa byłaby w momencie w którym mamy szereg punktów na osi OXY i badamy liniową
zależność pomiędzy parametrem 'x' i parametrem 'y' w uzyskanych wynikach (punktach) ... w
efekcie otrzymujemy prostą y = x która najlepiej (z wszystkich prostych) reprezentuje
zależność pomiędzy tymi parametrami. Nie oznacza to, że te punkty w ogóle leżą na otrzymanej
prostej.
W metodzie tej wykorzystujemy także metodę najmniejszych kwadratów w celu wyznaczenia tejże
(najlepiej pasującej) prostej.
28 paź 23:39
wredulus_pospolitus:
Mówiąc, że coś estymujemy oznacza tyle co − mając dane z jakiejś grupy (np. przeprowadzono
sondach na 'reprezentacyjnej grupie 1'000 Polaków') i na jej podstawie estymujemy jak sądzi
cały naród.
Zauważ, że użyłem słowa 'reprezentacyjnej' −−− jest to istotna uwaga przy estymacji. Jeżeli
przykładowo, wybralibyśmy 1'000 kobiet w wieku 22 lat i zapytali co one uważają na jakiś
temat, to taka próba nie byłaby dobrą próbą do uogólnienia do całego naszego narodu.
De facto −−− wyciąganie wniosków z okazji jakiegokolwiek sondażu jest właśnie estymacją. Bo
mamy dane z małej grupy społeczeństwa (na kogo chcecie głosować) i mówimy, że "na PIS
głosowałoby XX% obywateli" co jest tylko estymacją (bo nie zapytano się wszystkich obywateli
oto, a tylko niewielki procent społeczeństwa).
28 paź 23:49
wredulus_pospolitus:
ekstrapolacja to natomiast jest 'przewidywaniem' przyszłych zmian na podstawie tego co już
teraz wiemy (danych jakie mamy).
28 paź 23:52
wredulus_pospolitus: reasumując covidowo:
Wiedząc jakie były ilości nowych przypadków z parzystych dni września, możemy dokonać
aproksymacji (dopasować wyniki do krzywej) w celu wyznaczenia jaka była liczba zachorowań dnia
11.09.
Wiedząc jakie były ilości nowych przypadków z parzystych dni września, możemy dokonać regresji
(dopasować wyniki do krzywej) w celu wyznaczenia np. trendu w jakim zmienia się liczba
zachorowań we wrześniu lub też wyznaczyć średnią liczbę zachorowań we wrześniu (mimo że nie
mamy danych z wszystkich dni).
Wiedząc jakie były ilości nowych przypadków w dniach od 1 do 15 września, możemy ekstrapolować
(dopasować wyniki do krzywej) te wyniki w celu przewidzenia przyszłej (np. na 20.09) liczby
zachorowań.
Wiedzą jakie były ilości nowych przypadków w 8 'reprezentacyjnych' miejscach kraju w dniu
05.09, możemy dokonać estymacji jak wyglądała liczba zachorowań dla całego kraju.
28 paź 23:59
HGH: Hmmm, no ale aproksymację też możemy prowadzić między wieloma punktami. Jak np tutaj:
u7zAhU48rsIHV4oA8QQAUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=937&dpr=1#imgrc=RIhC3p
i to też jest aproksymacja niby... i nie dotyka nam wszystkich punktów które mamy.
A co dalej z ekstrapolacją i estymacją? Na przykładzie o 22:42 moze
29 paź 00:10
HGH: Ok, nie załadowało mi się odpowiedzi przeczytam i dopiero odpiszę
29 paź 00:11
HGH: okej ekstrapolacje i estymację już chyba zaczaiłem, dobry przykład o 23:59. Natomiast dalej mam
problem z regresja i aproksymacja.. Skoro oby dwie metody dopasowują wyniki do jakiejś
krzywej, to one róźnią się tylko tym co z nich wyciągamy?
29 paź 01:08
HGH: podbijam
30 paź 14:43
Kacper:
A ja bym podszedł do tego inaczej:
Regresja liniowa to przykład aproksymacji, zatem aproksymacja to po prostu pojęcie szersze a
regresja liniowa to szczególny jej przypadek.
30 paź 18:44
HGH: ale ja pytam o konkretna różnicę między regresja ( niekoniecznie liniowa) a aproksymacja
31 paź 01:32