Ciągi
Kacper: Zbadaj, czy ciąg 2n−3/n jest arytmetyczny.
28 paź 20:24
sushi:
w czym masz problem ?
28 paź 20:39
Kacper: ze wzorem i obliczeniem
28 paź 20:47
wredulus_pospolitus:
a
1 =

a
2 =

a
3 =

czy a
2 − a
1 = a
3 − a
2
28 paź 20:47
mat:
Ciąg arytmetyczny jest funkcją liniową określoną na zbiorze N+
Czy ten ciąg jest f. liniową?
Wniosek.......
29 paź 00:21
janek191:
Ciąg arytmetyczny nie jest funkcją liniową. Wykresem funkcji liniowej jest prosta.
29 paź 11:04
mat:
Co Ty też powiesz ?

... określoną na zbiorze N+
wartości wyrazów leżą na linii prostej ( wykresie f. liniowej)
29 paź 11:06
janek191:
Niech sobie leżą
29 paź 11:08
mat:
29 paź 11:11
janek191:
f : ℛ → ℛ
f(x) = a x + b
f − funkcja liniowa.
29 paź 11:15
mat:
b
n= 2n−3 r=2
b
n i c
n−− arytmetyczny , a
n −− nie jest arytmetyczny
i tyle w temacie
29 paź 11:20
29 paź 11:25
janek191:
To wiedziałem 50 lat temu
29 paź 11:32
Kacper: teraz takie pytanie, obliczac a1, a2, a3 i sprawdzic czy a2 − a1 = a3 − a2
czy moze obliczyc an+1 − an
29 paź 16:43
chichi:
Masz tylko zbadać czy jest arytmetyczny, to nie jest dowód więc możesz zrobić na konkretnym
przypadku. Polecenie nie mówi, że on jest arytmetyczny, ale jak zbadasz różnicę a
n+1−a
n I
wyjdzie niezależna od 'r' to będzie oznaczało, że ciąg ten jest arytmetyczny
29 paź 16:48
chichi:
Masz tylko zbadać czy jest arytmetyczny, to nie jest dowód więc możesz zrobić na konkretnym
przypadku. Polecenie nie mówi, że on jest arytmetyczny, ale jak zbadasz różnicę a
n+1−a
n I
wyjdzie niezależna od 'r' to będzie oznaczało, że ciąg ten jest arytmetyczny
29 paź 16:49
Kacper: zatem a1=−1
a2=−1/2
a3=1
L= −1/2−(−1)=−1 i 1/2
P= 1−(−1/2)= 1 i 1/2
L≠P zatem nie jest arytmetyczny
czy dobrze obliczone?
29 paź 16:58