Ciągi liczbowe
Kacper: dla jakiej wartosci x, liczby : 3x, 4x+1/x−2 , 5x+2 sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego
?
28 paź 20:23
sushi:
w czym masz problem
28 paź 20:39
Kacper: w obliczeniu tego 8x+3= 4x+1/x−2 − zadnego pomyslu nie mam
28 paź 20:45
chichi:
| | 1 | |
Nie 8x+3, a 8x+2 czyli 2(4x+1), stąd widać już że x=− |
| jest rozwiązaniem, teraz to |
| | 4 | |
podziel stronami przez 4x+1 i znajdź drugiego 'x'
28 paź 20:50
28 paź 20:52
wredulus_pospolitus:
chichi ... coś chyba się pośpieszyłeś:
x−2 = 1 −−−> x = 3
28 paź 20:54
chichi:
Nie rozumiem o co Ci chodzi @
wredulus−pospolitus,
| | 1 | |
gdzie u Ciebie rozwiązanie x = − |
| ?  |
| | 4 | |
28 paź 21:02
chichi:
Zatem wyjaśnię Ci mój komentarz z
20:50
| 2(4x+1) | | 1 | |
| = 8x+2 = 2(4x+1) → stąd widać, że x = − |
| spełnia to równianie... |
| x−2 | | 4 | |
| | 1 | |
Skoro już wiem co jest dla x = − |
| , to dzielę stronami przez 2(4x+1) ≠ 0 i mam: |
| | 4 | |
| | 1 | |
Ostatecznie mamy, że x ∊ {− |
| , 3}  |
| | 4 | |
28 paź 21:05
Kacper: To jak wkoncu jeden pisze tak drugi tak a ja jestem za ciemny w to
30 paź 12:15
wredulus_pospolitus:
przeanalizuj ze zrozumieniem co napisał chichi.
30 paź 12:37
Mila:
Chyba ma problem z rozwiązywaniem równań:
x−2≠0 ⇔x≠2 [Nie można dzielić przez 0]
(4x+1)=(4x+1)*(x−2)
(4x+1)−(4x+1)*(x−2)=0
(4x+1)*[1−(x−2)]=0
4x+1=0 lub 3−x=0
Teraz analizuj rozw.
chichi.
31 paź 20:59
Mila:
Ułamki piszemy za pomocą dużej litery U:
U{licznik} {mianownik} bez tej spacji między klamrami i wychodzi zapis:
31 paź 21:07