zad
student: Znajdź takie funkcje f(x) i g(x), że:
| | f(x) | |
granica limx−>∞ |
| nie istnieje, oraz f(x) i g(x) są rosnące i ciągłe |
| | g(x) | |
28 paź 17:13
kerajs: np:
f(x)=x3
g(x)=x
29 paź 11:55
student: No ale tu granica istnieje, więc źle
29 paź 12:27
: Skoro powyższy iloraz ma granicę (?), to może takie funkcje spełnią oczekiwania:'
f(x)=1−(1/2)x
g(x)=−(1/2)x
29 paź 14:18
kerajs:
↑ jam to napisał
29 paź 14:19
wredulus_pospolitus:
@kerajs ... zapewne chodzi studentowi oto, aby granica nie istniała (nie, aby iloraz był
rozbieżny do ±∞)
29 paź 19:00