zamien na iloczyn
fabian111:
a) cos2α − cos2β
b) sin2(α+β) − sin2(α−β)
27 paź 23:16
chichi:
Wpierw różnica kwadratów, a później odpowiednio wzór na sumę/różnicę cosinusów/sinusów
27 paź 23:18
fabian111: w teorii co zrobic to wiem ale potrzebuje wiedziec chociaz jak wyprowadzic
27 paź 23:21
fabian111: zaraz to w a jak zrobie wzor skroconego mnozenia za (sinα−cosβ)(sinα+cosβ) to juz skonczone?
czy jeszcze cos z tym zrobic
27 paź 23:34
Szkolniak: No teoretycznie iloczyn już jest

ale można dalej
cos
2α−cos
2β=(cosα+cosβ)(cosα−cosβ) i teraz odpowiednio suma cosinusów i róznica cosinusów,
dasz radę?
27 paź 23:37
fabian111: takz tym sobie juz poradzilem natomiast w przykladzie b zrobilem to samo, rozwinalem wzor
skroconego mnizenia i teoretycznie mam 2 nawiasy i iloczyn ale nie wiem czy zostawic czy robic
to dalej
27 paź 23:41
chichi:
W (a) są cosinusy. Dla mnie nie jest to jednoznaczne polecenie, ale jednak jak doprowadzimy to
do postaci takiej to nikt się już nie przyczepi:
cos
2(α)−cos
2(β) = [cos(α)−cos(β)][cos(α)+cos(β)] =
| | α+β | | α−β | | α+β | | α−β | |
= [−2sin( |
| )sin( |
| )][2cos( |
| )cos( |
| )] = −sin(α+β)sin(α−β) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
27 paź 23:45
fabian111: tak wiem a juz mam rozwizane potrzebuje pomocy z b teraz
27 paź 23:48
chichi:
sin2(α)−sin2(β) = [sin(α)−sin(β)][sin(α)+sin(β)] = 2sin(α)cos(β)*2cos(α)sin(β)=sin(2α)sin(2β)
27 paź 23:55
fabian111: ale tam jest (α+β) a nie tylko α i β osobno, chyba ze czegos nie rozumiem
28 paź 00:12
Szkolniak: To podstaw sobie przykładowo v=α+β oraz u=α−β i zrób tak jak
chichi 
jak coś to mogę
pokazać
28 paź 00:13
chichi:
Rzecz jasna z pośpiechu źle przepisałem argument, powinno być:
sin2(α+β)−sin2(α−β) = [sin(α+β)−sin(α−β)][sin(α+β)+sin(α−β)] =
= 2sin(α)cos(β)*2cos(α)sin(β) = sin(2α)sin(2β)
Poprawione czerwone, dalsze równości pozostają bez zmian, wybacz
28 paź 00:16