Monotoniczność funkcji
Barolek: Zbadaj monotoniczność funkcji:
f(x) = 2x + sin(x)
Czy mogę zrobić coś takiego:
2x > sinx ⇒ f(x)↗
bo z definicji mi nie wychodzi.
27 paź 22:16
chichi:
f(x) = 2x+sin(x) ⇒ f'(x) = 2+cos(x)
f'(x) > 0 ⇔ 2+cos(x) >0 ⇔ x ∊ lR, zatem funkcja f jest rosnąca w IR
27 paź 22:26
Szkolniak: f(x)=2x+sin(x), Df : x∊ℛ
f'(x)=2+cos(x)
Sprawdzamy kiedy funkcja f jest rosnąca:
f'(x)>0 ⇔ 2+cos(x)>0 ⇔ cos(x)>−2 → x∊ℛ (funkcja rosnąca)
27 paź 22:29
Szkolniak: W zasadzie 'z definicji' to chyba nie do końca chodziło o pochodną.
f(x)=2x+sin(x), x∊ℛ
Wybieramy takie dwa różne argumenty a,b∊D
f (a≠b), że a>b.
Badamy znak różnicy f(a)−f(b):
f(a)−f(b)=2a+sin(a)−(2b+sin(b))=2a+sin(a)−2b−sin(b)=2a−2b+sin(a)−sin(b)=
=2(a−b)+sin(a)−sin(b)
Teraz zostaje nam do pokazania, że 2(a−b)+sin(a)−sin(b)>0
a>b ⇔ a−b>0 ⇔ 2(a−b)>0
Zatem zostaje nam do pokazania, że sin(a)−sin(b)>0
| | a−b | | a+b | |
ze wzoru na różnicę sinusów: sin(a)−sin(b)=2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a−b | | a+b | | a−b | | a+b | |
2sin |
| cos |
| >0 ⇔ s in |
| cos |
| >0 ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a−b | | a+b | | a−b | | a+b | |
⇔ (sin |
| >0 ∧ cos |
| >0) v (sin |
| <0 ∧ cos |
| <0) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dalej musiałbym się zastanowić. Może jeszcze jutro pomyślę, jak
Barolek da znać czy o to
chodziło.
28 paź 00:03
chichi:
Polecenie sobie nie zastrzega (bynajmniej w tej formie), aby zrobić to z definicji,
@
Barolek tylko zaznaczył, że nie wychodzi mu zbadanie monotoniczności z definicji i
próbował jakichś alpejskich przekształceń, które nijak mają się z rzeczywistością
28 paź 00:07
Szkolniak: No właśnie napisał że z definicji, a mi od razu na myśl przyszła pochodna i to, że łatwo idzie
pokazać że cos(x)>−2, także zacząłem się zastanawiać czy na pewno o to mu chodziło

no ale
zobaczymy co odpisze
28 paź 00:12
chichi:
Przeczytaj polecenie, jego komentarz, a następnie jeszcze raz mój wpis
28 paź 00:18
Szkolniak: Rzeczywiście, coś mi się siadło na głowę że on ma takie polecenie że z definicji, sorki

może
to już przez tę godzinę
28 paź 00:20
chichi:
Polecenie brzmi "Zbadaj monotoniczność funkcji", a nie "Zbadaj monotoniczność funkcji z
definicji", zatem podejście do problemu może być dowolne. To, że on obrał drogę badania
monotoniczności z definicji, to jego sprawa. Napisał, że mu wyszło z definicji, a nie, że
należy to zrobić z definicji. A gdybać to my sobie możemy, tylko on zna prawdę
28 paź 00:21
chichi:
@
Szkolniak nie dziwię się, naturalna sprawa. Ja dziś od 8 do prawie 19 na uczelni i też
już staje się omylny, nawet oko wszystkiego nie dosztrzega
28 paź 00:22
kretyn: Mędrca oko doszczerze😄 belkę w oku
28 paź 13:43