Wyznacz dziedzinę funkcji
Pomocy: Witam, pomoglibyscie wyznaczyć dziedziny tych funkcji?
1) f(x) = sinx+cosx
√(sinx+cosx−1)
2) f(x) =log(x2−1) +arcsin(x/3)
|x|−2
3) f(x) =√{arcsin(ctg(2x−π/4)) }
x2+1
27 paź 13:56
wredulus_pospolitus:
przynajmniej byś porządnie przepisał a nie przekopiowane ze strony/kartki
27 paź 14:56
Pomocy: Nie rozumiem, co jest niezrozumiałe? Przepraszam pierwszy raz pisze o pomoc z matematyką
27 paź 15:15
wredulus_pospolitus:
1) czy to są ułamki (domyślam się że tak −−− ale ułamka ani widu ani słychu)
2) pierwiastek − gdzie się zaczyna, gdzie się kończy ?
3) w drugiej funkcji coś jest w liczniku ułamka ?
27 paź 15:19
Pomocy: Nie wiedziałem jak wpisac ułamka, w pierwszym wszystko co na dole to pod ułamkiem,
Z pierwiastkiem nie wiedziałem jak całość dać pod pierwiastek więc wpisałem pierwiastek
I nawias że pierwiastek dotyczy wszystkiego co na dole, w drugiej funkcji log jest sam a
arcsin x/3
I mianownik |x|−2, w 3 przykładzie jest ulamek, a góra cała pod pierwiastek czyli pierwiastek
z arcsin(ctg(2x−π przez
4))
27 paź 15:27
Pomocy: I tylko π to ułamek z czwórką
27 paź 15:28
Szkolniak: | | sin(x)+cos(x) | |
1) f(x)= |
| ? |
| | √sin(x)+cos(x)−1 | |
| | | |
2) f(x)=log(x2−1)+ |
| ? |
| | |x|−2 | |
| | √arcsin(ctg(2x−(π/4))) | |
3) f(x)= |
| ? |
| | x2+1 | |
27 paź 16:31
Pomocy: Tak dokladnie
27 paź 19:43
chichi:
(1)
sin(x)+cos(x)−1 > 0 ⇔
Pozostało Ci tylko rozwiązać tę nierówność
27 paź 20:02
Szkolniak: | | x | |
2) Df : x2−1>0 ∧ −1≤ |
| ≤1 ∧ |x|−2≠0 |
| | 3 | |
27 paź 20:06
Pomocy: W 1 mi wyszło x=2kπ v x=1/2π+2kπ, to dobrze?
27 paź 20:56
chichi:
To jest
NIERÓWNOŚĆ
27 paź 20:58
Pomocy: Czyli x>2kπ V x>1/2π+2kπ?
27 paź 21:00
Szkolniak: | | π | | √2 | | 1 | | 1 | |
sin(x+ |
| )> |
| → x>2kπ ∧ x< |
| π+2kπ → Df : x∊(2kπ; |
| π+2kπ), k∊ℤ |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
27 paź 21:07