Wykaż , że dla każdego a,b,c należącego do zbioru liczb rzeczywistych,
Hgst121: Wykaż , że dla każdego a,b,c należącego do zbioru liczb rzeczywistych, nierówność:
2a2+a2b2+b2+c2+4ab+2ac+1≥1
W jaki sposób można wykonać to zadanie, próbowałem zrobić funkcje jednej zmiennej: tzn:
a2(2+b2)+a(4b+2c)+b2+c2+1≥0 i obliczyć z tego deltę ale potem coś mi nie wychodzi i nie
umiem tego poprawnie zapisać.
Proszę o pomoc.
27 paź 13:48
: Można zwinąć tak:
(a+c)2+(a+b)2+(ab+1)2≥1
27 paź 13:59
Hgst121: dziękuję a Czy umiesz rozpisać to metodą jednej zmiennej ?
27 paź 14:00
kerajs:
Powyższa postać wskazuje na błędność nierówności,
Wstaw a=1/2, b=c= −1/2
27 paź 18:14
PW: Pewnie źle przepisana. Nie ma zwyczaju zadawać pytania czy
X + 1 ≥ 1,
raczej byłoby pytanie czy
X ≥ 0.
27 paź 22:15