Co oznacza taki zapis i jak go przeczytać?
Kck: Co oznacza taki zapis i jak go przeczytać?
f : ℛ →ℛ, f(x) = 5x − 8
Co on oznacza tak w prostym, niematematycznym języku i jakie ma znaczenie?
27 paź 00:34
wredulus_pospolitus:
funkcja działająca ze zbioru R na zbiór R jest dana wzorem: f(x) = 5x − 8
27 paź 01:08
wredulus_pospolitus:
z tego zapisu odczytujemy jaka jest dziedzina tejże funkcji, oraz jej wzór.
UWAGA

Zbiór wartości tej funkcji NIE MUSI być równy R, ale na pewno należy do R
27 paź 01:10
wredulus_pospolitus:
np.:
f: R − > R ; f(x) = x2
27 paź 01:10
wredulus_pospolitus:
może być także:
f: R −> [0;+∞) ; f(x) = x2
ale już:
f: R −> (0;+∞) ; f(x) = x2
NIE MOŻE być (funkcja jest źle określona)
27 paź 01:11