Zbadaj różniczkowalność funkcji i oblicz pochodną w punktach różniczkowalności:
tommy_7: Zbadaj różniczkowalność funkcji i oblicz pochodną w punktach różniczkowalności:
f(x)={
{0 dla x=0
Może ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać to zadanie ?
26 paź 23:36
wredulus_pospolitus:
1) sprawdzasz warunki, które musi spełniać funkcja różniczkowalna
2) policzyć pochodną funkcji g(x) = x2 * sin(1/x)
3) sprawdzić czy limx−>0 g'(x) = 0
26 paź 23:51
tommy_7: Jeżeli dobrze policzyłem to g'(x)=2x*sin(1/x)−cos(1/x)
a lim x−>0 g'(x) nie istnieje w takim razie
27 paź 00:03
tommy_7: Coś zrobiłem źle ?
27 paź 00:03
wredulus_pospolitus:
a czemu uważasz, że źle?
Wykazujesz że granica nie istnieje i związku z tym, funkcja f(x) nie jest różniczkowalna w R
27 paź 00:29