proszę o rozwiązanie
anna: | | a | | b | |
Wykaż, że jeżeli a > b ≥ 1 , to |
| < |
| |
| | 3+a3 | | 3 + b4 | |
26 paź 22:56
wredulus_pospolitus:
trudno udowodnić coś co nie jest prawdą.
Niech a=1.1 ; b = 1
| | 1.1 | | 1.1 | | 1 | |
L = |
| = |
| ≈ 0.2539 > 0.25 = |
| = P |
| | 3 + 1.331 | | 4.331 | | 3+14 | |
26 paź 23:10
ICSP: Niech b = a − 1, wtedy a > b oraz:
| a | | a − 1 | |
| < |
| |
| 3 + a3 | | 3 + (a−1)4 | |
a(3 + (a−1)
4) < (a−1)(3 + a
3)
Funkcja po lewej stronie jest wielomianem stopnia V, więc od pewnego miejsca rośnie szybciej
niż wielomian stopnia IV
Co oznacza, że nierówność nie zachodzi dla dowolnego a > 1, zatem twierdzenie nie jest
prawdziwe.
26 paź 23:13
Saizou : | | x | |
Monotoniczność funkcji f(x) = |
| i sprawa załatwiona |
| | 3+x3 | |
26 paź 23:16
chichi:
@
Saizou no też przypuszczałem taki wariant, ale również nie jest to prawdą dla a>b≥1..
26 paź 23:18
chichi:
Sprawdziłem monotoniczność owej funkcji i okazało się, że jest ona malejąca
| | 3√12 | |
dla x > |
| ≈ 1.4471, dlatego też coś nie haloo  |
| | 2 | |
26 paź 23:20
chichi:
| | 3√12 | |
zjadłem jedynkę.. |
| ≈ 1.14471  |
| | 2 | |
26 paź 23:21
anna: bardzo przepraszam chichi saizou ICSP wredulus
pospolitus za pracę którą wykonali
ale moja to wina bo treść jest błędna
| | a | | b | |
ma być wykaż ze jeżeli a > b ≥ 1 , to |
| < |
| |
| | 3 + a4 | | 3 + b4 | |
27 paź 06:41
I'm back:
Mnozysz na krzyż, wszystko na jedną stronę, Zastosuj wzór skróconego mnozenia dla a4 − b4,
Wyciagnij przed nawias (a−b), Zauważ że (a2+b2)(a+b) > 2*2 = 4 > 3
Wniosek i koniec
27 paź 07:11
I'm back:
Poprawka. Wzór skróconego mnozenia będzie dla a3−b3
27 paź 07:15
PW: Zastosujmy głupią sztuczkę, która w takich zadaniach bywa skuteczna. Niech zgodnie z
założeniami
a = kb, k > 1
Nierówność ma postać
| | kb | | b | |
|
| < |
| dla k > 1 i b ≥ 1. |
| | 3 + k4b4 | | 3 + b4 | |
Przekształcamy ją równoważnie mając na uwadze założenia dla b i dla k:
3k + kb
4 < 3 + k
4b
4
3(k − 1) < b
4k(k
3 − 1)
3(k − 1) < b
4k(k − 1)(k
2 + k+ 1)
3 < b
4k(k
2 + k + 1)
Ostatnia nierówność jest oczywista, gdyż b
4 ≥1, k > 1 i (k
2 + k + 1) > 3.
27 paź 09:16
chichi:
| | x | | 3−3x4 | |
f(x) = |
| ⇒ f'(x) = |
| |
| | x4+3 | | (x4+3)2 | |
| | 3−3x4 | |
f'(x) < 0 ⇔ |
| < 0 ⇔ 3−3x4 < 0 ⇔ x ∊ (−∞, −1) ∪ (1, +∞) |
| | (x4+3)2 | |
Zatem funkcja f jest w szczególności malejąca na przedziale [1, +
∞), zatem mamy, że:
| | b | | a | |
b < a ⇒ |
| > |
| □  (wprost z definicji funkcji malejącej) |
| | 3+b4 | | 3+ba | |
27 paź 12:54
anna: dziękuję
27 paź 21:45
Marta: A z jakiego podrecznika jest to zadanie?
28 paź 10:34
anna: zadanie jest z matury próbnej rozszerzonej 2021 zestaw 9 zadanie 7
31 paź 20:28