BADANIA OPERACYJNE / ALGEBRA - programowanie liniowe + MACIERZE
Nieznajomy_23: Mam wyznaczyć funkcję celu dla MIN:
1) Zmienne decyzyjne
x1,x2,x3 ≥ 0
2) War. ograniczające
7x1+3x2 ≥ 2100
x2+2x3 ≥ 1200
3) F. celu
f(x1, x2, x3) = 0,3x1+0,6x2+0,2x3 −−> MIN
Narysowałem płaszczyzny w geogebrze i zaznaczyłem część ich wspólną. Nie do końca wiem,
jak wyznaczyć punkt MIN.
26 paź 21:09
wredulus_pospolitus:
bez rysowania ... tylko analizując warunki i funkcję celu:
f(x1, x2, x3) = 0,3x1+0,6x2+0,2x3
musimy się spodziewać, że będziemy chcieli zminimalizować wartość x2, kosztem zwiększenia x1
i x3 (a z tej dwójki najlepiej x3)
7x1+3x2 ≥ 2100
x2+2x3 ≥ 1200
warunki te idealnie wpisują się w naszą pierwotną strategię −−−
a) zwiększenie o '1' jednostkę x1 spowoduje zmniejszenie o ponad '2' jednostki x2,
b) zwiększenie o '1' jednostkę x3 spowoduje zmniejszenie o '2' jednostki x2.
w efekcie:
x2 = 0 −−−> x1 = 300 ∧ x3 = 600
wtedy f(x1,x2,x3) = 90 + 0 + 120 = 210
26 paź 23:04