26 paź 18:13
chichi:
A = (A ∩ C) ∪ (A ∩ C') = (A ∩ C) ∪ (A \ C) = (B ∩ C) ∪ (B \ C) = (B ∩ C) ∪ (B ∩ C') = B □
26 paź 18:27
chichi:
Taki był myk, na równoważne zapisanie zbioru 'A' dzięki czemu możemy skorzystać z faktów
podanych w poleceniu
26 paź 18:28
anonim123: możesz to jakoś wyjaśnić?
26 paź 18:30
chichi:
Przepraszam, ale tu jest wszystko jasne jak słońce. Może tak: czego nie rozumiesz, tego
równoważnego zapisu zbioru 'A' tak? Bo później to już same podstawienie wynikające z faktów z
polecenia
26 paź 18:32
wredulus_pospolitus:
a) A = (AnC) u (AnC') <−−− to rozumiesz? to powinno być jasne ... każdy zbiór można
podzielić na sumę takich podzbiorów
b) AnC' = A\C <−−−− jedno z praw działań na zbiorach:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1060.html
c) stosujesz dane podane w zadaniu
d) operacja odwrotna do (b)
e) operacja odwrotna do (a)
26 paź 18:39
wredulus_pospolitus:
2. nie.
Niech
A = {1,2,3}
B = {1,2}
C = {2,3}
Wtedy:
A\B = {3}
(A\B)uC = {2,3} = C
zachodzi równość a przecież A ⊄ C
26 paź 18:42
anonim123: już rozumiem ten podpunkt

dzięki
26 paź 18:43
wredulus_pospolitus:
3. Tak
ale to może ktoś inny pokaże ... ja się na zbiorach średnio pewnie czuję
26 paź 18:43
chichi:
Banalne, zostawiam do pracy samodzielnej dla @
anonim123. Pomyśl o problemie i zastanów
się co tak naprawdę masz zrobić. Może wyjść z dowolności jakichś elementów i coś pokazać
równoważnie? Najwyższa pora zrobić coś w pełni samodzielnie
26 paź 18:59
anonim123: Jak zapisać to że zbiór się zawiera w drugim?
28 paź 18:39