wyznacz miare kata alfa
Krystekk:

Wyznacz miare kata alfa korzystajac z rysunku obok. Podany pieciokat jest foremny, a na jego
boku zbudowano trojkat rownoboczny, a zaznaczone odcinki sa rownej dlugosci.
26 paź 18:08
wredulus_pospolitus:
β = 60
o + 108
o = 168
o
2
x +
β = 180
o −−−>
x = 6
o
w = 360
o − 108
o − 90
o − 90
o = 72
o
y = 108
o −
x −
w = 108
o − 6
o − 72
o = 30
o
α = 180
o − 2
γ = 120
o
koooniec
26 paź 18:32
chichi:
Ehhh... No muszę się nie zgodzić
26 paź 18:49
wredulus_pospolitus:
chichi −−− możesz się nie zgadzać ... nie zabronię Ci tego

Można dojść do tej wartości także bez dzielenia tego deltoidu niebieską linią i bez wyznaczania
osobnych wartości kątów
x i
γ
26 paź 18:52
chichi:
No dobrze, ale nie prawdą jest to co piszesz tam wyżej
26 paź 19:01
wredulus_pospolitus:
w sensie ?
26 paź 19:11
wredulus_pospolitus:
ze Ci zabronić nie mogę
26 paź 19:12
chichi:
Nie. To, że
α = 120
o, ani że
ω = 72
o
26 paź 19:15
wredulus_pospolitus:
oczywiście ... w = 72o wynika z dodatkowego założenia które zrobiłem ... że pod α mamy kąt
prosty (zasugerowałem się rysunkiem) ... jeżeli tego nie założymy, to oczywiście mamy o wiele
bardziej skomplikowane zadanie
26 paź 19:19
chichi:
Ja zakładam, że kąt prosty jest tylko w miejscu, w którym autor go zaznaczył, bo jaki byłby
sens zaznaczyć tylko jeden kąt prosty, a drugi pozostawić 'nieoznaczony' who knows?
26 paź 19:21
wredulus_pospolitus:
nie takie rzeczy już widziałem na tym forum (i nie tylko tutaj)
26 paź 19:26
chichi:
No nic, trzeba czekać aż autor postu się wypowie. Spróbuj rozważyć problem, gdy nie ma tam
kąta prostego, ja właśnie tak postąpiłem, no ale jak mówisz nie zdziwiłbym się gdyby
ostatecznie okazało się, że jednak tam jest
26 paź 19:31
Krystekk: przepraszam tam nie ma kata prostego na rysunku to widac ja nie umiem tu za bardzo rysowac i
moze tak wygladac ale tam go nie ma jakby byl to bym umial zrobic to
26 paź 20:10
chichi:
Tak myślałem, bo inaczej zadanie sprowadza się do banalnego, takiego które zaprezentował
@
wredulus−pospolitus. Rozwiązanie zostawiam innym do pogłówkowania

P. S. Następnym razem rób
dokładne rysunki...
26 paź 21:17
Kacper:
Odpowiedź to 96 stopni
26 paź 21:18
chichi:
@
Kacper brawoooo, to poprawna odpowiedź!
26 paź 21:20
chichi:
Zostawiłem Ci mój adres e−mail w tamty wątku
26 paź 21:23
Krystekk: kacper a jak to rozwiazac?
26 paź 23:24
chichi:
Ja wstawię rozwiązanie jak wrócę z uczelni, znalazłem aż 3, ale wybiorę te, na które
najłatwiej wpaść. @
Kacper może również wstawi, tego nie wiem
27 paź 10:00
an:

Nie widać tego za dobrze na rysunku, ale okrąg ma promień równy bokowi pięciokąta
∡FGC=96
o
27 paź 10:02
♠♠:

2α=360
o−168
o=192
o
α=96
o
27 paź 10:44
chichi:

No to ja wstawię coś bez okręgów... 60
o − β + 24
o + α + β = 180
o ⇒ α = 90
o
27 paź 12:40
chichi:
α = 96o ** oczywiście...
27 paź 12:41
Krystekk: dziekuje nie wpadlem na zadno z tych rozwiazan
27 paź 20:56
Kacper: Ja zbudowałem równoległobok po lewej stronie, pomysł z okręgiem mi się podoba
20 lis 08:33
chichi:
Też mam to rozwiązania, łącznie 4, teraz znalazłem kolejne, ale nie ma sensu tego wstawiać
20 lis 11:26