Korzystając z tw o ciągu ograniczonym i monotonicznym wykazać zbieżność.
Michał: Korzystając z tw o ciągu ograniczonym i monotonicznym wykazać zbieżność.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + ... + |
| |
| | 5+1! | | 52+2! | | 5n+n! | |
Wykazałem że jest rosnący oraz ograniczony z dołu 0, natomiast jak ograniczyć go z góry?
26 paź 14:33
jc: Ciąg jest rosnący (każdy następny wyraz jest większy).
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an < |
| + |
| + |
| +... = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 52 | | 53 | | 5 | | 1−1/5 | | 4 | |
lub
a
n < 1! + 1/2! + 1/3! + ... = e − 1
26 paź 14:37
Michał: O, dzięki. Faktycznie można ograniczyć go przez ciąg geometryczny! Dzięki za pomoc

Tego
drugiego sposobu jeszcze nie rozumiem, no ale może dlatego że nie miałem jeszcze szeregów.
26 paź 14:44