matematykaszkolna.pl
zbadaj logiczną równoważność schematów zdaniowych sillygoose: ∼ p ⇒ (p ⇒ q) i (∼ p ⇒ p) ⇒ q
25 paź 21:13
chichi: Najprościej: prawdź za pomocą tabelki
25 paź 21:29
sillygoose: o nie pomyslalam o tym, mimo wszystko czy mógłby ktoś przekształcić? bo chce zobaczyć gdzie próbując mogłam popełnić blad
26 paź 08:20
sillygoose: Wg tabelki nie są równoważne. czy to prawda?
26 paź 08:25
ite: Formuły nie są równoważne, prawda. Jeśli masz wątpliwości do swojego rozwiązania, wpisz je tutaj, mogę sprawdzić.
26 paź 11:00
chichi: Tak, dla p=1 oraz q=0 wszystko się posypie
26 paź 11:32
sillygoose: To spytam do innych przykładów: formuły zdaniowe zapisz za pomocą funktorów ~ i ⋀ p⇔q (p⇒q)⋀(q⇒p) (~pvq)⋀(~qvp) ~(p⋀~q)⋀~(q⋀~p) to tyle? czy da się prościej? zapisz w jak najprostszej postaci: • ((p⇒q) V (q⇒r)) ⋀ (r⇒s) ((~pVq)V(~qVr))⋀(~rVs) (~p V ~r V 1)⋀(~r V s) (~p V r)⋀(~r V s) (~pV~r)⋀(~pVs)⋀(rV~r)⋀(rVs) (~pV~r)⋀(~pVs)⋀1⋀(rVs) (~p⋀~p)V(~p⋀s)V(~pV~r)V(~r⋀s)⋀(rVs) ~pV(~p⋀s)V(~p⋀~r)V(~r⋀s)⋀(rVs) ~p V(~r⋀s)⋀(rVs) o ile dobrze zrobiłam, to co dalej? zbadaj spełnialność następującego zbioru formuł zdaniowych: {p⇒~q,qV~r,r⇒~p} jak to zrobić?
26 paź 12:24
chichi: Zadanie 1 jest okej
26 paź 12:30
chichi: Zadanie 2, przejście z 2 wiersza na 3, dlaczego ¬r ? '((~pVq)V(~qVr))⋀(~rVs) (~p V ~r V 1)⋀(~r V s)"
26 paź 12:32
chichi: Zadanie 3, czego konkretnie nie rozumiesz. Czy prowadzący podał wam definicję spełnialnego zbioru formuł?
26 paź 12:36
sillygoose: w drugim zadaniu przy przepisywaniu się pomyliłam, ale dalej jest tak jakby tego ~r nie było a 3. to rzeczywiście to już wiem jak zrobić
26 paź 12:57
chichi: Okej, w takim razie zaraz sprawdzę dalej, bo nie sprawdzałem dalej, jak już w tym miejscu był błąd
26 paź 13:11
sillygoose: Jak mam taki zapis to najpierw ~q ⋀ r brać pod uwagę czy p⇒~q i r⇒ q? (p⇒~q ⋀ r⇒ q ⋀ r)⇒~p
26 paź 14:19
ite: ↑ zapis z ostatniej linijki nic znaczy W pierwotnej wersji musiały być jeszcze jakieś nawiasy.
26 paź 19:26
ite: *nic nie znaczy
26 paź 19:27