proszę o rozwiązanie
anna: oblicz ile jest wszystkich ośmiocyfrowych liczb naturalnych w których zapisie dziesiętnym
występują
dokładnie cztery cyfry 4 i dokładnie dwie cyfry 2.
25 paź 19:30
Szkolniak: Rozpatrzę trzy przypadki:
1
o na pierwszym miejscu stoi dwójka
2
o na pierwszym miejscu stoi czwórka
3
o na pierwszym miejscu stoi jedna cyfra ze zbioru {1,3,5,6,7,8,9}
ad 1
o
| | | |
Pozostaje nam do rozmieszczenia jedna dwójka spośród siedmiu miejsc: | |
| | |
| | | |
Potem cztery czwórki spośród sześciu miejsc: | |
| | |
Pozostają nam dwa miejsca, które uzupełniamy jedną cyfrą ze zbioru 8−elementowego: 8
2
ad 2
o
| | | | | |
Podobna zasada. Suma = | * | *82 |
| | | |
ad 3
o
Na pierwszym miejscu 7 możliwości.
Pozostała jedna pozycja: 8
| | | | | | | | | | | |
W sumie z trzech przypadków: 7* | *82+ | * | *82+7* | * | *8 |
| | | | | | |
25 paź 19:45
chichi:
Rozpatrz trzy przypadki:
(1) 4□□□□□□□
(2) 1□□□□□□□
(3) a□□□□□□□, gdzie a ∊ {1, 3, 5, 6, 7, 8, 9}
25 paź 19:47
kerajs:
Ja bym rozważał cztery opcje:
1) pozostałe dwie cyfry to zera
2) dokładnie jedna z pozostałych cyfr jest zerem
3) pozostałe dwie cyfry nie są zerami i są różne
3) pozostałe dwie cyfry nie są zerami i są równe
25 paź 20:08
wredulus_pospolitus:
chichi −−− po co i skąd te przypadki?
A ja bym podszedł do tego w ten sposób:
1) Na pierwszym miejscu jest 2 lub 4:
| |
(czyli wybieramy pozostałe miejsca |
| |
| 6! | |
| (permutacje z powtarzaniami zestawu 2,2,4,4,4,4) |
| 4!*2! | |
8
2 (wybieramy dowolne cyfry na pozostałych dwóch miejsca, o ile nie jest to ani 2 ani 4)
2) Na pierwszym miejscu nie ma 2 ani 4:
7*8
I mamy:
| | 6! | | | | 6! | |
* |
| *82 + | * |
| *8*7 = |
| | 4!*2! | | | 4!*2! | |
| | 6! | | 7*6 | |
= 8* |
| * (8* |
| + 7*7) = 4*6*5*7*(4*6+7) = 26'040 |
| | 4!*2! | | 2 | |
25 paź 20:14
chichi:
@
wredulus−pospolitus moje przypadki to wprawdzie jest to samo, co robisz Ty (tylko Ty
załatwiasz 2 'moje' przypadki za jednym razem) i identyczne z tym co robi @
Szkolniak
(dodał komentarz, gdy ja byłem w trakcie pisania, więc powieliło się rozwiązanie, które
zobaczyłem dopiero, gdy wysłałem swoje) także nie wiem o co Ci chodzi
25 paź 20:24
I'm back:
Chodziło mi oto, że '2' i '4' wybieramy, Ty (zapewne omyłkowo) w drugim przypadku bierzesz 1 na
pierwszym miejscu
25 paź 20:29
Szkolniak: No właśnie zgraliśmy się z
chichim 
ale z tego co policzyłem to wyniki się zgadzają
(26040)
25 paź 20:30
chichi:
Napisałeś po co i skąd te
przypadki, nie ten przypadek.. Rzecz jasna powinna tam stać 2,
co nijak wpływa na rozwiązanie
25 paź 20:31
anna: dziękuję bardzo wszystkim
25 paź 20:43