matematykaszkolna.pl
zadanko dla twardzieli goryle po ile kielbasa?: Oblicz granice ciągu z symbolem "+/− " lin n−> (n3+3)*ln (n2−n) / (n2+1)
25 paź 18:55
wredulus_pospolitus:
 n2−n ln(n2−n) 
To jest ln (

) czy też

n2+1 n2+1 
Jeżeli druga wersja to ... banał − szkoda na to czasu. Jeżeli pierwsza wersja to ... To jest zadanko dla twardzieli? To Wrzucamy (n3+3) w potęgę i stosujemy granicę Eulera ... pikuś
25 paź 19:08
goryle po ile kielbasa?: Wiadomo że pierwsza
25 paź 19:31
Szkolniak: Ja obliczyłem wykorzystując regułę de l'Hospitala, poprzez doprowadzenie do postaci

n2−n 
ln(

)
 n2+1 

. Wyszło mi że granica równa jest −.

1 

n3+1 

25 paź 20:40
chichi: Hola, hola a od kiedy to ciąg jest funkcją rozniczkowalną @Szkolniak hm?
25 paź 21:08
goryle po ile kielbasa?: dobra wredulus powiedzieć ze eulerem to ja też se mogę, rozwiązać już ciężej, co? taki cwaniura fafarafa a zadanie nie zrobione, ja twardziel nie jestem zadania nie rozwiązałem, ale widzę że ty też nie taki twardziel a chyba nadal ugrzany siedzi przed tym zadaniem haha
25 paź 21:13
I'm back: Ciężej? Haha... To już żadna wielka zabawa gdy się wpadnie an to aby (n3+3) wrzucić jako potęgę do logarytmu, wejść z granicą do logarytmu. Pozniej już tylko pozostały przekształcenia. Jeżeli to stanowi dla Ciebie problem to widać że nie przysiadłe do podstaw i teraz one wychodza
25 paź 22:19
PW: I'm back, niektórzy logują się tylko po to, by nawymyślać innym. Nie polemizuj z szympansem, nie dalej gada z gorylami.
26 paź 10:23