Oblicz granicę
zzzzzzzzz: Oblicz granicę:
n→
∞
25 paź 16:04
I'm back:
Skorzystaj z faktu że sinx ∼ x gdy x−>0
25 paź 17:03
zzzzzzzzz: Niestety nadal mi nic nie świta
wiem że odpowiedź to e ale nie mam pojęcia jak przekształcić to tak żeby skorzystać z
własności:
n→
∞
25 paź 17:17
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
limn−>∞ sin |
| = limm−>0+ sin(m) = limm−>0+ m = limn−>∞ |
| |
| | n | | n | |
czyli:
| | 1 | | 1 | |
limn−>∞ sin |
| = limn−>∞ |
| |
| | n | | n | |
25 paź 17:27
chichi:
Albo można też tak:
| | 1 | | 1 | |
limn→+∞sin( |
| ) = sin( limn→+∞( |
| ) ) = sin(0) = 0  |
| | n | | n | |
25 paź 18:08
chichi:
| | 1 | |
Ja coś ślepy dziś jestem, widziałem granice ciągu sin( |
| )  |
| | n | |
25 paź 18:13
chichi:
A bo ja spojrzałem na Twój wpis z
17:27
25 paź 18:22
Adamm:
(1+sin...)1/sin... i to do potęgi sin(1/n)/(1/n)
I mamy anbn gdzie an → e, bn → 1
26 paź 23:18