zadanie przygotowujące do E8
Damian#UDM: https://zadania.info/d1758/85863
Zadanie 1. zamknięte oraz 20. otwarte z tego arkusza.
Proszę o pomoc

Zadanie 1.
Tutaj w sumie nie wiem, która kartka jest z którego roku (ponieważ zostało o tym wspomniane w
treści zadania).
Zadanie 20.
Trapezy są przystające, więc moim zdaniem długości odcinków |ES|=|FS|=4 (ponieważ wysokość
równoległoboku jest równa 8).
Z tego wynika również (moim zdaniem), że długości odcinków |AG|=|DG|=|BH|=|CH|=5
Natomiast nie wiem jak obliczyć długości odcinków AE, BE, CF, DF i czy to będzie w ogóle
potrzebne. Jednak jeśli jest możliwość obliczenia tych długości to chciałbym, żeby ktoś mi
pomógł w tym.
25 paź 13:38
ite:
zad.1
− ustal (lub uczeń niech ustali), ile dni dzieli 23 maja od 4 lipca,
− czy są to pełne tygodnie, czy nie
− jeśli tak, to wybierz kartki z 23 maja i z 4 lipca tego samego roku
− jeśli nie, to na podstawie ilości dni ponad tydzień też można wybrać kartki z tego maja i
lipca samego.
25 paź 13:52
wredulus_pospolitus:
zad 1
1. zauważmy że mamy dwie pary po dwie kartki przedstawiające tę samą datę ale inny dzień
tygodnia −−− więc nie mogą być z tego samego roku.
Rok ma 365 dni czyli 52 tygodnia + 1 dzień.
2. Rok 1982 jest nie jest podzielny przez 4 więc nie jest to rok przestępny.
3. Czyli jeżeli 23 maja niedziela jest z roku 1981 to 23 maja poniedziałek jest z roku 1982.
Lub 4 lipca sobota jest z roku 1981 to wtedy 4 lipca niedziela jest z roku 1982.
4. Pomiędzy 4 lipca 1982 a 23 maja 1982 mamy: (31−23) + 30 + 4 = 42 dni co stanowi równo 6
tygodni.
Czyli 23 maja i 4 lipca w roku 1982 wypada tego samego dnia tygodnia.
Związku z tym:
23 maja poniedziałek −−> rok 1983
4 lipca niedziela i 23 maja niedziela −−−> rok 1982
4 lipca sobota −−−> rok 1981
Stąd pierwsza odpowiedź to 'F'.
Druga odpowiedź pomiędzy 15 czerwca 1981 a 4 lipca 1981 mamy: (30−15) + 4 = 19 dni co stanowi
2 tygodnie + 5 dni
Skoro 4 lipca mamy sobotę, to 15 czerwca mamy poniedziałek ... stąd druga odpowiedź to 'T'.
25 paź 13:54
wredulus_pospolitus:

(2)
a co to jest |ES| i |FS|

To samo się tyczy pozostałych oznaczeń −−− rysunek

a+b = 24 a także c + d = 24
z rysunku II wnioskujemy, że c = d = 12
25 paź 14:01
wredulus_pospolitus:

rys III
2h =

(wyliczasz korzystając z pola)
stąd a =

stąd x =

i gotowe
25 paź 14:04
Damian#UDM:

Właśnie zrobiłem rysunek, a widzę, że się nie wstawił. Przepraszam za nieporozumienie.
Wstawiam.
Dziękuję za rozwiązania. Przeanalizuje je i dam znać co z moim rozumowaniem
25 paź 21:01