25 paź 13:12
anonim123: 😏
25 paź 13:21
wredulus_pospolitus:
Masz błędy:
1) 3 linijka −−− tam gdzie podnosisz do kwadratu podstawiłaś za z i z*, ale tam gdzie ich nie
podnosisz do kwadratu już nie
2) 4 linijka −−− brakuje części +4(a−bi) jak również (−bi)
2 = b
2*i
2 =
−b
2 
więc powinnaś otrzymać:
4abi + 8bi = 0 −−−> 4b(a + 2) = 0 −−> b = 0 lub a = −2
Inny sposób:
(z+2)
2 = (z* + 2)
2 ⇔
1) z+2 = z* + 2 −−−> z = z* −−−> b=0 ; a ∊ R
2) z+2 =
−(z* + 2) −−−> z + z* = −4 −−−> a + bi + a − bi = −4 −−> a = −2 ; b ∊ R
25 paź 13:26
anonim123: Mi wyszło b=0 i a=−2 po poprawieniu 4 linijki a w 4 rozpisywałam to co w trzeciej mi brakło
25 paź 13:49
wredulus_pospolitus:
nie .. tobie wszyło b=0 (i wtedy a dowolne) LUB a = −2 (i wtedy b dowolne)
25 paź 14:05
wredulus_pospolitus:
ponieważ:
z = a + bi ; z* = a − bi
1) jeżeli b = 0 to mamy:
(a+2)2 = (a + 2)2 <−−− spełnione dla DOWOLNEGO 'a∊R'
2) jeżeli a = −2 to mamy:
(−2 + bi + 2)2 = (−2 − bi + 2)2 −−−> (bi)2 = (−bi)2 −−−> −b2 = −b2 <−−− spełnione dla
DOWOLNEGO 'b∊R'
25 paź 14:07
25 paź 14:07
wredulus_pospolitus:
wybacz, ale ja Twoją 8 widzę jako b ... i co to w ogóle jest ? Co podstawiasz? Do czego
podstawiasz?
Napisałem Ci wcześniej −−− Twoje końcowe równanie: b(4ai − 2b +8i) = 0 jest BŁĘDNE

A błąd wynika z tego, że (−bi)
2 =
−b
2 a nie jak napisałaś +b
2
25 paź 14:12
anonim123: Mi wychodzi takie równanie po poprawieniu b(4ai+2b+8i)=0 to jest dobrze?
25 paź 14:16
wredulus_pospolitus:
NIEEEEE

(a+bi)
2 + 4(a+bi) + 4 = (a−bi)
2 + 4(a−bi) + 4
a
2 + 2abi
−b2 + 4a + 4bi + 4 = a
2 −2abi
−b2 + 4a − 4bi + 4
2abi + 4bi = −2abi − 4bi
4abi + 8bi = 0
4bi(a + 2) = 0
25 paź 14:18
anonim123: Dzięki 😄
25 paź 14:20
anonim123: A w 14:12 to nie ze wzoru skróconego mnożenia i to będzie (bi)2?
25 paź 19:16
wredulus_pospolitus:
tak ... to będzie (bi)2 = b2 * i2 = b2 * (−1) = −b2
i analogicznie: (−bi)2 = (−b)2 * i2 = b2 * (−1) = −b2
25 paź 19:18
25 paź 19:39
Szkolniak: Błąd w czwartej linijce licząc od dołu. Masz u siebie, że (−i)*(−1)=i2.
25 paź 19:54
wredulus_pospolitus:
błąd −−− przy wymnażaniu prawej strony −−−> (−i) * (−1)
≠ i
2
25 paź 19:56
wredulus_pospolitus:
osobiście zrobił bym to inaczej −−− początkowo zapisywał tylko 'z' i pod koniec podstawił z = a
+ bi
w ten sposób mamy:
(2+i)(2z+i) = (1−i)(z − 1 + 4i)
4z + 2iz + 2i + i2 = z − iz − 1 + i + 4i − 4i2
4z + 2iz + 2i − 1 = z − iz + 5i + 3
3z + 3iz = 3i + 4
3(a + bi + i(a+bi)) = 3i + 4
3(a − b + i(a+b)) = 3i + 4
I teraz patrzymy:
wyrażenia Re: 3(a−b) = 4
wyrażenia Im: 3(a+b) = 3
rozwiązujesz ten układ równań
25 paź 20:05
25 paź 20:49
anonim123: ?
26 paź 13:10
Szkolniak: Δ=−9+40i i teraz ja bym poszukał takich x,y∊R, że zachodzi równość −9+40i=(x+yi)2, co pozwoli
na zapisanie √Δ=√(x+yi)2=|x+yi|.
26 paź 16:14
anonim123: już wiem robiliśmy ten przykład na wykładzie
26 paź 18:10