Wykaż, że nie istnieje granica
Michał: Wykaż, że nie istnieje granica sin(x2), x→∞
24 paź 18:13
wredulus_pospolitus:
niech x = √2kπ ; k−>∞
niech x = √π/2 + 2kπ ; k−>∞
i jedziesz dalej
24 paź 18:17
ICSP: Znajdź dwa podciągi zbieżne do różnych granic.
Podam CI jeden:
xn = √2πn → ∞ gdy n → ∞
wtedy:
f(xn) = sin(2πn) = 0 → 0 gdy n → 0
drugi musisz znaleźć sam.
24 paź 18:17
wredulus_pospolitus:
ICPS ... oczywiście ... gdy n−>
∞
24 paź 18:20
ICSP: f(xn) = sin(2πn) = 0 → 0 gdy n → ∞
24 paź 18:45
Michał: Okay, dzięki
24 paź 18:57