matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
dowód trygonometryczny
Kubuś87:
Wykaż, że:
cos2
0
(1+tg
2
1
0
)
=1
1−tg
2
1
0
24 paź 15:56
wredulus_pospolitus:
cos(2x)(1 + tg
2
x)
=
1 − tg
2
x
cos
2
x + sin
2
x
(cos
2
x − sin
2
x)
cos
2
x
=
=
cos
2
x−sin
2
x
cos
2
x
= cos
2
x + sin
2
x = 1 c.n.w.
24 paź 15:59
chichi:
Kubuś weź no wrzuć zdjęcie zadania w neta, bo nie wiem co i jak tu.. Te zerowe potęgi są odnośnie argumentów czy te wartości funkcji są podnoszone do zerowej potęgi
24 paź 16:00
ICSP:
Niech x będzie takim kątem, że tg
2
x ≠ 1. Wtedy:
cos2x(1 + tg
2
x)
cos2x(cos
2
x + sin
2
x)
cos2x
=
=
=1
1 − tg
2
x
cos
2
x − sin
2
x
cos2x
Wystarczy przyjąć x = 1
o
24 paź 16:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick