proszę o rozwiązanie
anna: rozwiąż równanie
| | 1 | | 1 | | √3 | |
tgx +1 + |
| + |
| + .... = |
| ( 1 + tgx) * tg2x |
| | tgx | | tg2x | | 2 | |
w którym lewa strona jest sumą wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego.
24 paź 14:48
chichi:
| | 1 | |
a1 = tan(x), q = |
| przy czym |q| < 1 ∧ q ≠ 0, cos(2x) ≠ 0 |
| | tan(x) | |
| | 2tan(x) | |
Czy dalej już sobie poradzisz? A jeszcze może się przydać, że tan(2x) = |
| |
| | 1−tan2(x) | |
24 paź 15:00
chichi:
Ehh.. U góry nie miało być q ≠ 0, tylko tan(x) ≠ 0 przy założeniach
24 paź 15:02
anna: | | tg2x | | √3tgx | | π | |
S = |
| = |
| 1 − tgx ≠ 0 ⇒ tgx ≠ 1 czyli α ≠ |
| |
| | tgx − 1 | | 1 − tgx | | 4 | |
tg
2x =
√3tgx
tgx =
√3
czy to jest dobrze
24 paź 20:52
chichi:
Co to za przejścia z 'x' na 'α' a to tylko dla kąta o mierze 45
o tangens przyjmuje wartość 1?
A co np. dla kąta o mierze ..., 225
o, 405
o, ... and so on?
24 paź 21:09
chichi:
Fajnie będzie można ograniczyć dziedzinę po rozpatrzeniu kiedy cos(2x) ≠ 0 bo będzie się co
nieco nachodzić
24 paź 21:11
chichi:
P. S. Uważaj na znaki, bo jest błąd
24 paź 21:15
anna: | | π | |
słusznie zamiast α ma być x ≠ |
| + kπ dla k ∊ C |
| | 4 | |
24 paź 21:47