matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Zbadaj monotonicznosc
Diho Orangutan:
Zbadaj monotoniczność ciągu a
n
=1/(2n−1) Jak zrobić to zadanie?
24 paź 14:33
I'm back:
a
n+1
zbadaj
a
n
24 paź 14:35
ICSP:
1
1
1
a
n
=
>
=
= a
n+1
2n − 1
2n + 1
2(n+1) − 1
Czyli a
n
> a
n+1
co oznacza, że ciąg jest malejący.
24 paź 14:37