liczby zespolone wielomiany
aleko: Liczby zespolone:
Mam takie zadanie Wyznaczyć pierwiastki wielomianu i zaznaczyć je na płaszczyźnie zespolonej.
Określić krotności pierwiastków. Ile jest różnych pierwiastków rzeczywistych? Ile zespolonych?
z17+z12−z7−z2=(z7+z2)(z10−1)
z2=0 z5=−1 z10=1
z=0 z=5√−1 z=p10{1}
I dalej rozpisałem te liczby zespolone wzorem trygonometrycznym i wyszły mi rozwizania, które
sie powtarzają. I tutaj mam pytania:
1 Czy nieprzyjemne kąty które mi wyszły np. pi/5, 3pi/5 muszę zamieniać na liczby zespolone
x+yj czy wystarczy mniej więcej zaznaczyć ich na płaszczyźnie?
24 paź 14:09
24 paź 14:17
aleko: bump
24 paź 17:40
ICSP: W jaki sposób kąt chcesz zamienić na liczbę zespoloną?
Masz wyznaczyć pierwiastki wielomianu a następnie zaznaczyć je na płaszczyźnie i określić ich
krotność.
Nie widzę w treści nic na temat zapisania tych rozwiązań w postaci algebraicznej.
24 paź 17:53