Dla jakich wartości parametru k rozwiązanie układu równań spełnia warunek
SzybkaAnka: Dla jakich wartości parametru k rozwiązanie układu
| ⎧ | x− y = k −1 | |
| ⎩ | 2x − 1 = −3 −k |
|
równań spełnia warunek |x| + |y| = 2 + k
Sprawdziłam to na przedziałach po prostu, ale ani razu warunek nie jest spełniony... Prosze o
pomoc
24 paź 12:21
ICSP: Dobrze układ przepisany?
24 paź 12:23
24 paź 12:32
chichi:
{x−y = k−1 (1)
{2x−1 = −3−k (2)
| | k | |
Z (2): 2x−1 = −3−k ⇔ x = −1− |
| |
| | 2 | |
| | k | | 3k | |
Podstawiając 'x' do (1): −1− |
| −y − k−1 ⇔ y = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
|x|+|y| = 2+k, no to podstawiamy wyznaczone z układu 'x' oraz 'y':
| | 1 | |
No i po rozwiązaniu tego równania otrzymamy k = 1 lub k = − |
| |
| | 2 | |
24 paź 12:38
SzybkaAnka: Dzięki stokrotne <3
24 paź 13:28