Parametr w równaniach?
Korek123: Przy odpowiedzi na moje pytania prosiłbym o oznaczenie odpowiedzi jako 1) i 2)
1) Zastanawia mnie to w równaniach z parametrem, dlaczego np jeśli mamy dać warunek z ∆ = 0 i
to jedno miejsce zerowe jest dodatnie to
możemy to zapisać jako
∆=0
x0 > 0
Ale też jako
∆=0
x0 + x0 = −b/a, czyli −b/a > 0
x0 * x0 = c/a, czyli c/a > 0, Tzn dlaczego możemy to zamiennie stosować dla jednego
miejsca zerowego?
suma x0 zgadza się bo skoro ∆=0 to √∆ też, więc mamy (−b−√∆ )/2a + (−b+√∆)/2a = −2b/2a = −b/a
Lub inaczej podstawiając za x0 = −b/2a, czyli −b/2a + (−b)/2a = −b/a
Lecz dla iloczynu
−b/2a * (−b)/2a otrzymujemy b²/4a² a nie c/a jak dla dwóch miejsc zerowych więc zastanawia
mnie
to dlaczego można to używać zamiennie.
To pierwsze pytanie.
Oraz drugie
2)
Dlaczego do zadań z parametrem gdy np
∆=0 i równanie ma mieć rozwiązanie inne niż 2 to możemy ten warunek zapisać
jako x0 ≠ 2, czyli −b/2a ≠ 2 lub jako też f(2) ≠ 0, czyli za "x" podstawiamy 2, skoro
z np pierwszego zapisu tzn x0 ≠ 2
otrzymujemy np m € R a z drugiego m€ R\ {10} − tutaj podałem przykładowe wartości parametru
oraz miejsce zerowe, tzn że ma być ≠ 2,
Albo tak jak jest w innym zadaniu czyli z matury czerwcowej 2021, wgl nie wiem
dlaczego w 1 przypadku w warunku: ∆ = 0 przyjmują że akurat x1 ≠ od 3 bodajże, zamiast
zapisywać
x0 ≠ 3 lub f(3)≠ 0 a stąd też dla pierwszego zapisu tego warunku wyjdą inne wartości parametru
której odrzucamy i z drugiego zapisu też,
lecz to i tak nie wpływa na końcowe wartości parametru bo odrzucając te wartości z tych które
wyszły dla ∆ = 0
nie są jakby w tym przedziale.
Zatem reasumując, Czyli jakby to tak działa ( że ten zapis tego warunku jako związany z x0 ≠ 2
że jeśli tutaj odrzucimy faktycznie jakąś wartość parametru
która zawiera się w warunku ∆ = 0, np m ≠ 3 a w ∆= 0 mamy wartości m € {3,7}, zatem
podsumowanie 1 przypadku to np byłoby m € {7}, to przy zapisie tego warunku jako f(2) ≠ 0 też
otrzymamy akurat wtedy m ≠3 oraz
jakąś inną niż te które są w ∆ = 0 ( np m ≠ 100, która nie wpłynie na odrzucane wartości z
warunku z ∆ = 0 ), czyli np m ≠ 3 i m ≠ 100 i wtedy też podsumowanie przypadku to m € {7} ?
24 paź 11:22
chichi:
No skoro Δ = 0, to b
2 − 4ac = 0, to b
2 = 4ac, no to masz:
| b2 | | 4ac | | c | |
| = |
| = |
| what's the problem?  |
| 4a2 | | 4a2 | | a | |
24 paź 11:38
chichi:
Niech f(x) = a(x−x
0)
2 = a(x
2−2x
0x+x
02) = ax
2−2ax
0x+ax
02
f(b) ≠ 0 ⇔ ab
2−2ax
0b+ax
02 ≠ 0 / :a ⇔ x
02−2x
0b+b
2 ≠ 0 ⇔ (x
0−b)
2 ≠ 0 ⇔ x
0 ≠ b
Dochodzisz przecież do tego samego, więc o co chodzi!?
24 paź 11:52
Korek: 1)Czyli tamto ze wzorami Viete'a można stosować zamiennie? Tzn x0 > 0 lub −b/a > 0 oraz c/a >
0?
2)Czyli warunek x0 ≠ 2 ( −b/2a ≠ 0 ) jest rownoważny z f(2) ≠ 0 i można to stosować zamiennie
dla przypadków z ∆=0? Bo chyba gdy mamy przypadek z ∆ > 0 to pisząc
że żadne miejsce zerowe nie może być równe np 2 to nie możemy dać warunku x0 ≠ 2, gdzie x0 =
−b/2a bo równanie ma dwa pierwiastki a nie jeden więc możliwe że nie odrzucimy tej wartości
parametru którą chcemy odrzucić.
Jeszcze odnośnie zadania z matury z czerwca 2021 dlaczego
w kluczu odpowiedzi dla ∆=0 założyli x1 ≠ 3 ( jeśli się nie mylę) zamiast warunku x0 ≠ 3 lub
f(3) ≠ 0?
24 paź 17:35
Korek: I jeszcze odnośnie sumy x0 + x0 to ten mój zapis (−b−√∆ )/2a + (−b+√∆)/2a = −2b/2a = −b/a
Jest niepoprawny bo wstawiam za x0 jakby wzory na dwa różne pierwiastki, więc to powinno być
tak?
Podstawiając za x0 = −b/2a, czyli (−b)/2a + (−b)/2a = −b/a?
24 paź 17:49
chichi:
Ty nie rozumiesz tego co ja napisałem, nie wiesz czym jest miejsce zerowe funkcji oraz czym
jest wartość funkcji w punkcie pisząc takie rzeczy. No facet co Ty?
24 paź 17:58
Korek: Rozumiem, lecz chciałbym się upewnić czy dobrze to zrozumiałem
24 paź 18:06
Korek: Odpowiesz na pytanie 1) i 2) z godziny 17:35? I powiedziałbyś coś o tym schemacie oceniania
CKE?
24 paź 18:07
chichi:
CZYTAJ
24 paź 11:52 przecież tam jest pełne wyjaśnienie...
24 paź 18:08
Korek: No ok więc to co napisałem jest prawdziwe? Po prostu chcę się upewnić bo matura się zbliża
24 paź 18:10
Korek: I odnośnie matury to wiesz dlaczego tam przyjęli że akurat x1 ≠ 3? Zamiast warunku x0 ≠ 3 lub
f(3) ≠ 0?
24 paź 18:11
chichi:
Ty jesteś po prostu nie normalny, wytłumacz mi proszę jaka jest różnica pomiędzy x
0 a x
1
przecież to tylko oznaczenie miejsca zerowego, ja mógłbym je nawet nazwać 'α' i napisać
wówczas warunek α ≠ 0, a jak nazwałbym je 'β' to napisałbym warunek β ≠ 0. Weź się w garść, bo
brak sił. O godzinie 11:52 czasu polskiego pokazałem Ci dowód równoważności warunków, że to
jest w prawdzie ten sam warunek, tylko inaczej zapisany i Ty mi będziesz wmawiał, że Ty
widzisz powiązanie pomiędzy miejscem zerowym funkcji, a wartością funkcji w punkcie dla
którego wartość funkcji równa się ZERO... Zachęcam do zrozumienia pojęć i definicji wpierw
24 paź 18:18
ABC:
Następny troll , coś nie ma szczęścia to forum ostatnio
24 paź 18:21
chichi:
Tak dam se siana, już nie odpisuje, bo niepotrzebnie się tylko denerwuje
24 paź 18:22
ABC: I przez to nie czuje jak mi się rymuje
24 paź 18:22
Korek: XD? Ja chciałem zapytać dlaczego w kluczu CKE tak napisali ale ok... A wspomniałem o x
0 i f(3)
bo
są to zamienne warunki
25 paź 07:32
Korek: W takim razie kończę temat
25 paź 07:36