Zmienne losowe
Maja: W urnie znajdują się 3 kule czarne, 2 białe i 1 niebieska. Losujemy po jednej kuli bez
zwracania tak długo aż wylosujemy kulę białą. Zmienna losowa X przyjmuje wartość równą liczbie
losowań jakie zostały wykonane.
Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej w postaci tabeli.
Zrobiłam drzewko i wyszło mi, że dla odpowiednich zmiennych losowych prawdopodobieństwa są
takie:
dla X=1 p=2/6
dla X=2 p=8/30
dla X=3 p=18/120
dla X=4 p=48/360
dla X=5 p=24/360
Problem w tym, że one powinny sumować się do 1 a się nie sumują

Mógłby ktoś podpowiedzieć
mi, co przeoczyłam?