Ciągi
Ajschylos: Ile wyrazów ciagu n+27n ma wartośc większą od 5?
23 paź 17:50
student:
Możesz wypisać na piechotę
| | 29 | | 30 | | 31 | | 32 | | 33 | |
28, |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | |
23 paź 18:01
Ajschylos: Zrobiłem to tak:
n+27n>5
(n+27)n−5n2>0
−4n2=27n>0
n(4n−27)<0
Co dalej?
23 paź 18:03
student:
lub tak
4n<27 i n∊N+
n=6
23 paź 18:03
Ajschylos: Dzięki
23 paź 18:04
Ajschylos: A jak sprawdzić które wyrazy tego ciągu należą do zbioru l. naturalnych?
23 paź 18:12
student:
dzielniki naturalne liczby 27 to {1,3,9,27}
więc a
1,a
3,a
9,a
27 są liczbami naturalnymi
23 paź 18:24
chichi:
Należy po odpowiednim przekształceniu to po prostu zauważyć
| n+27 | | n | | 27 | | 27 | |
| = |
| + |
| = 1 + |
| dalej już łatwo, bo musi zajść, że (n|27 ∧ n∊ℕ) |
| n | | n | | n | | n | |
23 paź 18:24
Ajschylos: Dziękuje
23 paź 18:35
student :
23 paź 18:42