Układ równań z wartością bezwzględną
Majkaa: Rozwiąż układ równań
| ⎧ | 3|x| + 2y = 1 | |
| ⎩ | 3x −|y| = 4 |
|
Czy mogłby mi ktoś pokazać jak rozwiązać taki układ metodą wyznaczników? Pamiętam, że moja
nauczycielka tak robiła w 1 albo 2 liceum
23 paź 13:24
chichi:
W metodzie wyznacznikowej równania muszą być postaci cx+dy=e
23 paź 14:34
Kacper:
Tutaj proponuje narysować
23 paź 14:56
maxi:
| | ⎧ | 3x+2y=1 | |
| 1) dla x≥0 i y≥0 | ⎩ | 2x−y=4 | x>0 i y<0 odpada
|
| | ⎧ | 3x+2y=1 | |
| 2) dla x≥0 i y<0 | ⎩ | 2x+y=4 | x=7 >0 i y= −10<0 ok
|
3) dla x<0 i y≥0 ................
4) dla x<0 i y<0 .................
Odp; x=7 i y= −10
23 paź 18:41
chichi:
Bzdura
23 paź 18:51
chichi:
Sprawdzałeś w ogóle te wyniki?
23 paź 18:53
maxi:
W drugim równaniu wpisałem 2x zamiast 3x
23 paź 18:58
maxi:
Czy tak trudno było to zauważyć? i pisać "bzdura" !
23 paź 19:00
chichi:
A co w tym obraźliwego? Pisząc 'bzdura' niczego Tobie nie ujmuje, ani Ciebie nie obrażam.
Napisałem to abyś zerknął jeszcze raz na swoje rozwiązanie. Już nie bądź taki delikatny
23 paź 19:05