Ciąg arytmetyczny
Ajschylos: Dany jest trójkąt prostokątny, którego długość boków: a, b ,c tworzą rosnący ciąg arytmetyczny.
Wiedząc, że obwód tego trójkąta jest równy 12 wskaż długośc boku b
Odpowiedzi to: a)2 b)3 c)5 d)4
Policzyłem to tak: jeśli b=4 to a=3 i c =5 Obw=5+4+3=12
Jak można policzyć to inaczej?
22 paź 15:39
Minato:
Skoro boki tworzą ciąg arytmetyczny, to
a = b−r
b = b
c = c+r,
zakładamy, ze r>0, aby ciąg był rosnący
a+b+c = 12
(b−r)+b+(b+r) =12
3b =12
b = 4
22 paź 15:48
Ajschylos: Dobra już rozumiem dzięki
22 paź 15:51
maxi:
a,b,c tworzą rosnący ciąg arytmetyczny
to 2b=a+c więc a+b+c= 3b=12 to b=4
22 paź 15:51