liczby
Kajetan: Dane są liczby
A=1x2 + 1 + 1y2 + 1 oraz B=2xy+1,
gdzie x,y należy do R, x≠y i xy+1≠0
Wiedząc, że A=B oblicz sume liczb A+B.
22 paź 11:38
maxi:
A=B to A+B=
2B
| 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
| / *(x2+1)(y2+1)(xy+1) |
| x2+1 | | y2+1 | | xy+1 | |
(x
2+y
2+2)(xy+1)= 2(x
2+1)(y
2+1)
x
3y+y
3x+2xy+x
2+y
2+2= 2x
2+2y
2+2x
2y
2+2
x
2+y
2−2xy−xy(x
2+y
2)+2x
2y
2=0
(x−y)
2− xy[(x−y)
2+2xy]+2x
2y
2=0
(x−y)
2−xy(x−y)
2−2x
2y
2+2x
2y
2=0
(x−y)
2(1−xy)=0
x=y sprzeczne z założeniem to xy=1
22 paź 12:49
maxi:
@
Kajetan
Naucz się jeszcze magicznego słowa
dziękuję
22 paź 12:52
Kajetan: Bardzo dziekuje

! dopiero teraz zobaczylem odpowiedz. Jestem bardzo wdzieczny za tak dokladne
wyjasnienie
22 paź 13:09
janek191:
W A i w B w licznikach jest (−1) ?
22 paź 13:12
Maciess: @janek też mi się tak wydawało i dlatego mi coś nie pasowało w tym zadaniu

To potęga tak
wygięła kreskę ułamkową
22 paź 13:55
ite:
to użycie małego "u" tak wybija dziury ♣♣ ♥♥ ♣♣ ♥♥
22 paź 15:17