Narysuj zbiór liczb zespolonych na płaszczyźnie
Piotr: z∊ |C
22 paź 11:19
Piotr: Gdy po drugiej stornie stała jedynka, to wiedziałem że chodzi o symetralną odcinka i
zaznaczenie odpowiedniej płaszczyzny, ale jak to rozwiązać gdy stoi tam 0?
22 paź 11:22
Mila:
z=x+iy, gdzie x,y∊R
z
| x+iy+2i | | x+i*(y+2) | | (x−2)−iy | |
| = |
| * |
| = |
| x+iy−2 | | (x−2)+iy | | (x−2)−iy | |
| | (x+i*(y+2))*((x−2)−iy) | |
= |
| wykonaj mnożenie w liczniku , pogrupuj wyrazy, |
| | (x−2)2+y2 | |
w mianowniku masz liczbę rzeczywistą
dokończ
22 paź 16:26