kombinatoryka
kejto: Ile wszystkich różnych liczb pięciocyfrowych można utworzyć z cyfr 0,1,2,3,4,5 jeżeli kazda
cyfra moze wystepowac tylko raz?
a) dowolnych
5*5*4*3*2 = 600
b) podzielnych przez 5
5*5*4*2 = 200
czy dobrze to policzyłem?
21 paź 22:52
chichi:
(b)
(1) ⬠⬠⬠⬠5
(2) ⬠⬠⬠⬠0
21 paź 22:58
kejto:
5(5 cyfr wstawiam bez 0) * 4(cyfry bo 0 na koniec) * 3 * 2 * 1(0)
4(bo 5 na koniec i 0 nie moze byc na poczatek) * 4 * 3 * 2 * 1(5 na koniec)
5*4*3*2 + 4*4*3 *2 = 216
czy o to chodzilo?
22 paź 00:32
chichi:
Zgadza się, o to chodziło
22 paź 00:53