proszę o rozwiązanie
anna: | | 1 | | 3 | |
Prosta dana równaniem y = |
| x + |
| jest prostopadła do stycznej do wykresu |
| | 5 | | 5 | |
funkcji f (x) = x
4 − 2x
3 − x
2 + 3x − 4 w punkcie
A) (2,− 2)
B) (1,− 3)
C) (0,− 4)
D) (− 1,− 5)
f
'(x) = 4x
3 −6
x2 −2x +3
dalej nie wiem
21 paź 21:27
Szkolniak: f'(x)=4x3−6x2−2x+3
Równanie stycznej: y=f'(x0)(x−x0)+y0, gdzie P=(x0,y0)
I teraz korzystamy z faktu, że współczynnik kierunkowy prostej (stycznej) równy jest f'(x0),
tzn. mamy do rozwiązania równanie:
4x3−6x2−2x+3=−5
4x3−6x2−2x+8=0
i teraz zauważ, że jeśli podstawisz x=−1, to lewa strona równania równa jest 0, zatem odp. D
21 paź 21:36
chichi:
Wiemy, że f'(x
0) = −5, teraz podstawiaj kolejno punkty:
(A) f'(1) = −1
(B) f(2) = 7
(C) f(0) = 3
(D) f(−1) = −5
Wniosek?
21 paź 21:36
ICSP: 4x3 − 6x2 − 2x + 3 = −5
x = −1
D
Dziwna ta treść. Nie wiemy do końca o który punkt pytają.
Czy chodzi o punkt w którym te proste się przecinają czy jednak pytają o punkt styczności
prostej stycznej.
21 paź 21:36
chichi:
Wszędzie tam primy powinny być
21 paź 21:36
Mila:
Styczna ma współczynnik kierunkowy
a=−5
f'(x0)=−5
4x3 −6x2 −2x +3=−5
4x3−6x2−2x+8=0 nie rozwiązuję równania lecz sprawdzam po kolei punkty.
4*8−6*4−4+8≠0
4−6−2+8≠0
−4−6+2+8=0
w punkcie D.
y=−5(x+1)−5 −styczna
21 paź 21:46
anna: dziękuję
21 paź 22:12