Liczby zespolone
anonim123: Jak wykonać zadanie z4+1=0 ? Trzeba skorzystać ze wzoru na pierwiastek n tego stopnia z z?
Mi wychodzi wtedy dzielenie przez zero co nie może się zdarzyć
21 paź 20:07
ICSP: nie trzeba.
z4 + 1 = z4 + 2z2 + 1 − 2z2 = (z2 − √2z + 1)(z2 + √2z + 1)
Wystarczy rozwiązać dwa równania kwadratowe.
21 paź 20:26
Mila:

1)
z
4=−1
|−1|=1
φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=4√1*(cos |
| +i sin |
| ), dla k∊{0,1,2,3} |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=cos |
| +i sin |
| = |
| +i* |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | | √2 | | √2 | |
z1=cos |
| +i sin |
| =− |
| +i* |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √2 | | √2 | |
z2=cos |
| +i sin |
| =− |
| −i* |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | | √2 | | √2 | |
z3=cos |
| +i sin |
| = |
| −i* |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
lub tak:
2 )
z
4−i
2=0
(z
2−i)*(z+i)=0
z
2=i lub z
2=−i⇔
| | (1+i)2 | | (1−i)2 | |
z2= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+i | | 1+i | | 1−i | | 1−i | |
z= |
| lub z=− |
| lub = |
| lub z= − |
| |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
21 paź 20:29
anonim123: A jak obliczyć kąt fi bo mi tutaj wychodzi dzielenie przez zero?
21 paź 20:34
anonim123: Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi 😄
21 paź 20:34
Mila:

z=−1+0i
cosφ=−1
φ=π
gdzie masz dzielenie przez zero, wcale nie liczę , tylko odczytuję z układu wsp.
21 paź 21:00
anonim123: Już to widzę dzięki Mila😄
22 paź 11:58