Zadanie z granic
Zuziaa1: Dzień dobry, mam problem z zadaniem: lim dla n −> inf ((n−7)/(3n+2))
(2*(n
2))
Nie jestem w stanie tego obliczyć, problem dla mnie stanowi fakt, że potęga ma inny stopień niż
wyrażenie

.
21 paź 20:04
Zuziaa1: ten ostatni nawias 2*(n2) to potęga tego ilorazu
21 paź 20:05
sushi:
umiesz zrobić/policzyć granicę z potęgą "2n" ?
21 paź 20:21
Zuziaa1: tak, wtedy korzystam z własności dotyczącej liczby e
21 paź 20:22
Zuziaa1: (1 + k/n)n = ek
21 paź 20:23
sushi:
| | 1 | |
tylko granica nawiasu nie daje "e" a " |
| " |
| | 3 | |
21 paź 20:24
sushi:
| | k | | k | |
(1+ |
| )n2= [(1+ |
| )n]n−−>(ek)n −−> ∞ dla odpowiedniego "k"; |
| | n | | n | |
jeżeli 0< e
k ≤ 1 to wtedy granica będzie "0"
21 paź 20:29
Zuziaa1: Dziękuję!
21 paź 20:31
Zuziaa1: Dzień dobry, niestety przykład nie wychodzi pomimo tej pomocy, próbowałam kilka razy,
czy może ktoś zaapisać koompletne rozwiąązanie? Bardzo by mi to pomogło.
22 paź 17:01
Szkolniak: Ja zrobię, ale najlepiej gdyby ktoś jeszcze potwierdził moje rozwiązanie, bo nie jestem pewien.
=lim
n→∞(e
2n2*ln((n−7)/(3n+2)))=
=e
limn→∞(2n2*ln((n−7)/(3n+2))
| | n−7 | | 1 | |
limn→∞(2n2*ln( |
| ))=[∞*ln( |
| )]=−∞ |
| | 3n+2 | | 3 | |
Zatem granica równa jest: e
−∞=0
22 paź 18:27
Zuziaa1: Wow, nie poznałam jeszcze tych wzorów, bardzo dziękuję za pomoc.
22 paź 18:45