matematykaszkolna.pl
Logika zbiory Mavannkas: Cześć mam takie zadanie zlogiki Udowodnić, że a) A ⊆ B ⇒ 2A ⊆ 2B Jak się za to zabrać?
21 paź 20:01
chichi: Czy wiesz czym jest zbiór potęgowy?
21 paź 20:24
Mavannkas: Tak wiem, są to wszystkie możliwe podzbiory danego zbioru
21 paź 20:26
chichi: Niech C ⊆ 2A będzie dowolny, wówczas: {[( C ⊆ 2A ⇒ C ⊆ A ) ⇒ C ⊆ B ] ⇒ C ⊆ 2B } ⇒ C ⊆ 2B
21 paź 21:18
chichi: Miało być tak, sorry jestem dziś wymęczony. Zajęcia do 18:45 robią swoje {[( C ⊆ 2A ⇒ C ⊆ A ) ⇒ C ⊆ B ] ⇒ C ⊆ 2B} ⇒ 2A ⊆ 2B
21 paź 21:21
ite: nie powinno być C ∊ 2A ?
22 paź 11:35
chichi: @ite ja wiem, że ty wiesz, że powinnobyć 2A, przy skopiowaniu poprzedniego komentarza z 21.18 nie wstawiłem indeksu górnego, przy 2B tylko pamiętałem.. To ze zmęczenia, jak spojrzysz na ten wpis z 21.18 to tam jest 2A w pierwszej implikacji
22 paź 11:50
chichi: Szkoda tylko, że to autor się tym nie zainteresował
22 paź 11:51
ite: Nie chodziło mi o zapis zbioru potęgowego ale o znaki zawierania i przynależności. Pytam tylko dlatego, że czasem zdarza się, że (o ile wiem) nawet po kilku latach do odpowiedzi z tego forum jeszcze ktoś czasem zagląda i traktuje jako źródło informacji. Dlatego lepiej wszystko do końca wyjaśnić, wtedy osobom, które się chcą nauczyć (a nie tylko przepisują) będzie łatwiej. emotka
22 paź 12:49
chichi: Aaaa na samym początku, o to Ci chodzi. No jasne, że tak.. Nie siadam więcej na zmęczonego. Ale ktoś kto rozumie pojęcia zawierania i przynależności, to należycie wyciągnie wniosek taki jak Ty, już nie będę zmieniał. Zostawiam zamianę symbolu dla 'zainteresowanych'. Tak czy inaczej dziękuję @ite
22 paź 15:03
ite: To akurat jest dobry sposób na sprawdzenie, kto na ile analizuje otrzymaną odpowiedź. Jeden z użytkowników tego forum nie ukrywa, że nie lubi przepisywaczy, więc czasem umieszcza błędne wpisy.
22 paź 15:21
chichi: Podzielam Twoje zdanie, jak widzisz autor już zniknął... Pewnie pojawi się przy okazji chęci otrzymania kolejnego gotowca...
22 paź 15:25
Mavannkas: Nie, nie szukałem gotowca. Po prostu zająłem się kolejnymi zadaniami z listy a później już zapomniałem o tym forum. Uznałem później, że wrócę do podstaw logiki, bo kompletni nie potrafię zrozumieć jak tego typu dowody coś udowadniają. Liczę, że to pomoże.
24 paź 17:22