matematykaszkolna.pl
Ciągi wprowadzenie Vio: Skoro mamy ciąg (an) który jest nieskończony to wyraz ogólny to jest an = 2n ( ja przykład 2n ), więc tutaj możemy obliczyć dowolny wyraz ciągu, n ≥ 1 tak? Ale czy mając ciąg skończony to też się go zapisuje jako (an), tak? I wtedy jeśli np jest skończony i ma ileś wyrazów, np 5 to wtedy też istnieje coś takiego jak wzór ogólny i też może się równać an = 2n ( i też to się zapisuję jako an ?) gdzie n ≤ 5 ( i jeszcze ≥1 bo ciąg to funkcja gdzie n€ N+ −i tutaj oczywiście dla ciągu skończonego, który jest funkcją, to Df jest podzbiór i dla nieskończonego, Df jest zbiór liczb naturalnych dodatnich ) ^^^bo ma mieć 5 wyrazów a1, a2... a5 więc wtedy sobie mogę obliczyć te 5 wyrazów? ( I taki ciąg już nie ma po prostu wyrazu a6? Prawda? )
21 paź 15:31
chichi: (an) − ciąg an − n−ty wyraz ciągu
21 paź 15:35
Vio: Prosiłbym jak będziesz odpowiadał to oznacza pytania 1), 2), 3) 1) Czyli ciąg skończony też ma ogólny wyraz ciągu? 2) ( tzn an to jest n−ty wyraz ciągu albo inaczej ogólny tak? ) Np an = 2n, skoro ciąg ma 5 wyrazów więc już a6, a7 nie istnieją i możemy wyznaczyć a5 = 2*5 = 10 3) to jeśli mamy ciąg (an) i wyraz ogólny an, np an = n² to czy możemy zapisać że (an) = n² czy raczej jako {1,4,9,16...} Tzn bez "n" na końcu zbioru bo wtedy byłby skończony tak?
21 paź 15:42
chichi: Ty nie wiesz czym jest ciąg, ja nie będę tutaj uczył powszechnie dostępnych definicji bez jaj...
21 paź 15:59
Vio: Tylko tego nie mogę znaleźć na internecie, tzn ciąg skończony też ma wyraz ogólny ale wtedy n należy do jakiegoś przedziału po prostu, tak? I jeszcze jedno, czy jak rozwiązujemy zadbanie i nam wyjdzie odpowiedź że np wyrazy ciągu spełniające warunek ( np że są ujemne dla np a3 do nieskończoności) to czy powinno się je wypisać bez żadnych nawiasów tzn : a3,a4,a5,... Czy może zapisać tak: (a3,a4,a5,...)?
23 paź 12:52
Vio: Bo jeśli mamy podany ciąg np (an) to w zbiorach jest zapisane jako (2,4,6,8,...) Ale jak wyznaczymy w jakimś zadaniu te wyrazy to w odpowiedziach podają je bez nawiasów
23 paź 12:54
chichi: Trafił się kolejny z nerwicą natręctw w matematyce, internet jest pełen odpowiedzi na te pytania wystarczy poszukać. Poczytaj o łączności i przemienności działań P. S. Ile jeszcze masz nicków? emotka
23 paź 13:58
Vio: Mógłbyś odpowiedzieć na to pytanie?
24 paź 17:24
Vio: Szukałem już bardzo długo i nie mogę znaleźć o tym informacji jak zapisywać te ciągi.
24 paź 17:25
Vio: Odnośnie nerwicy to przyznam że mam z tym problem, może masz jakiś sposób jak nie rozstrząsać przypadków problematycznych?
24 paź 17:36