Ciągi wprowadzenie
Vio: Skoro mamy ciąg (an) który jest nieskończony to wyraz ogólny to jest an = 2n ( ja przykład 2n
),
więc tutaj możemy obliczyć dowolny wyraz ciągu, n ≥ 1 tak?
Ale czy mając ciąg skończony to też się go zapisuje jako (an), tak? I wtedy jeśli np jest
skończony i
ma ileś wyrazów, np 5 to wtedy też istnieje coś takiego jak wzór ogólny i też może się równać
an = 2n ( i też to się zapisuję jako an ?)
gdzie n ≤ 5 ( i jeszcze ≥1 bo ciąg to funkcja gdzie n€ N+ −i tutaj oczywiście dla ciągu
skończonego, który jest funkcją, to Df jest podzbiór i dla nieskończonego, Df jest zbiór liczb
naturalnych dodatnich )
^^^bo ma mieć 5 wyrazów a1, a2... a5 więc wtedy sobie mogę obliczyć te 5 wyrazów? ( I taki
ciąg już nie ma po prostu wyrazu a6? Prawda? )
21 paź 15:31
chichi:
(an) − ciąg
an − n−ty wyraz ciągu
21 paź 15:35
Vio: Prosiłbym jak będziesz odpowiadał to oznacza pytania 1), 2), 3)
1) Czyli ciąg skończony też ma ogólny wyraz ciągu?
2) ( tzn an to jest n−ty wyraz ciągu albo inaczej ogólny tak? )
Np an = 2n, skoro ciąg ma 5 wyrazów więc już
a6, a7 nie istnieją i możemy wyznaczyć a5 = 2*5 = 10
3) to jeśli mamy ciąg (an) i wyraz ogólny an, np an = n² to czy możemy zapisać
że (an) = n² czy raczej jako {1,4,9,16...} Tzn bez "n" na końcu zbioru bo wtedy byłby
skończony tak?
21 paź 15:42
chichi:
Ty nie wiesz czym jest ciąg, ja nie będę tutaj uczył powszechnie dostępnych definicji bez
jaj...
21 paź 15:59
Vio: Tylko tego nie mogę znaleźć na internecie, tzn ciąg skończony też ma wyraz ogólny ale wtedy n
należy do jakiegoś
przedziału po prostu, tak?
I jeszcze jedno, czy jak rozwiązujemy zadbanie i nam wyjdzie odpowiedź że np wyrazy ciągu
spełniające
warunek ( np że są ujemne dla np a3 do nieskończoności) to czy powinno się je wypisać bez
żadnych nawiasów tzn :
a3,a4,a5,... Czy może zapisać tak: (a3,a4,a5,...)?
23 paź 12:52
Vio: Bo jeśli mamy podany ciąg np (an) to w zbiorach jest zapisane jako (2,4,6,8,...) Ale jak
wyznaczymy w jakimś zadaniu
te wyrazy to w odpowiedziach podają je bez nawiasów
23 paź 12:54
chichi:
Trafił się kolejny z nerwicą natręctw w matematyce, internet jest pełen odpowiedzi na te
pytania wystarczy poszukać. Poczytaj o łączności i przemienności działań

P. S. Ile jeszcze masz nicków?
23 paź 13:58
Vio: Mógłbyś odpowiedzieć na to pytanie?
24 paź 17:24
Vio: Szukałem już bardzo długo i nie mogę znaleźć o tym informacji jak zapisywać te ciągi.
24 paź 17:25
Vio: Odnośnie nerwicy to przyznam że mam z tym problem, może masz jakiś sposób jak nie rozstrząsać
przypadków problematycznych?
24 paź 17:36