rozwiąż układ równań sprowadzając macierz układu do postaci zredukowanej
kapec: rozwiąż układ równań
sprowadzając macierz układu do postaci zredukowanej
3x−2y+2=4
7x+5y+2z=1
4x+7y+z=2
wychodzi mi tu iz on nie istnieje
2x−y+z=0
5x+2y+2z=9
x+4y+3z=9
wytlumaczy ktos jak to zrobic
21 paź 15:27
chichi:
Co to znaczy iż on nie istnieje, kto? Wiesz jak wygląda postać schodkowa macierzy?
21 paź 15:39
kapec: postacia schodkowa zredukuje sie macierz?
21 paź 15:47
21 paź 15:49
kapec: a moglbym poprosic o chociaz 1 rozwiazanie, jeszcze nie mielismy macierzy schodkowej a do
rozwiazania przyklady
21 paź 16:04
chichi:
[3 −2 2 | 4] w
2 ⟼ w
2−2w
1
[7 5 2 | 1] →
[4 7 1 | 2] w
3 ⟼ w
3−w
1
[3 −2 2 | 4 ] w
1 ⟼ w
1−2w
2
[1 9 −2 | −7] →
[1 9 −1 | −2] w
3 ⟼ w
3−w
2
[1 −20 6 | 18 ]
[1 9 −2| −7 ] w
2 ⟼ w
2 − w
1 →
[0 0 1 | 5 ]
[1 −20 6| 18 ]
[1 29 −8| −25 ]
[0 0 1| 5 ]
| | 48 | | 15 | |
Zatem ostatecznie mamy, że: (x, y, z) = (− |
| , |
| , 5) |
| | 29 | | 29 | |
Teraz zapomniałem, że podłogi znikną przy kopiowaniu ehh.. Nie zmuszajcie do wklepywania
macierzy na tym forum, bo to samobójstwo

P.S. @
Mila 16:23 i
16:27 można usunąć dla porządku, bo poprawki są tylko
i wyłącznie wizualne − dla czytających
21 paź 16:39
Mila:
OK
21 paź 16:59
chichi:
I tak jest chochlik, w macierzy po ostatnim przekształceniu w drugim wierszu i pierwszej
kolumnie nie zmieniłem z 1 na 0, ale już nie porawiam haha
21 paź 17:12