geometria anlityczna
mar: Mam takie zadanie:
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołku A(6,−1) B(−2,3) C(−3,−4).
Od razu powiem, że nie jest to trójkąt prostokątny, ani równoramienny.
Próbowałem rozwiązać to zadanie za pomocą równania okręgu i wyszło r=5,5.
| | abc | |
Próbowałem też za pomocą wzoru R= |
| , ale już przy liczeniu samego r poległem, bo mi |
| | 4rp | |
jakieś straszne pierwiastki wychodzą.
Ale bardziej mnie nurtuje pytanie czy jest jeszcze jakiś inny sposób?
21 paź 14:49
chichi:
| | abc | |
Zauważ, że PΔ = rp, zatem R = |
| , no to jedziemy: |
| | 4P | |
P
Δ = 3 ∧ |AB| = 2
√5 ∧ |BC| =
√26 ∧ |AC| = 3
√10
| | 2√5*√26*3√10 | |
⇒ R = |
| = 5 √13  |
| | 4*3 | |
21 paź 15:18
21 paź 15:20
21 paź 15:24
mar: Tak na szybko widzę, że powinno być |AB|=
4√5, |BC|=5
√2, |BC| się zgadza, stąd inne R wyszło
(mam taką nadzieję).
No tak, wyznacznik macierzy do wyznaczenia pola, o tym zapomniałem.
Ale faktycznie PΔ = rp. Nigdy się z tym nie spotkałem. Dzięki
21 paź 15:52
chichi:
Ehhh... Ja źle przepisałem punkty, przyjąłem A=(6, −1) B=(2, −3) C=(−3, −4) czyli zamieniły
mi się znaki w punkcie B przy przepisywaniu, stąd wyniki będą inne, ale poradzisz sobie sam
wzorując się na moim przykładzie, może to i dobrze, że się kopnąłem, bo masz okazję sam
rozwiązać zadanie i przećwiczyć
21 paź 15:56
Mila:

A=(6,−1), B=(−2,3), C=(−3,−4).
1) Pole Δ
AB
→=[−8,4]
AC
→=[−9,−3]
| | 1 | | 60 | |
PΔ= |
| *|(−8)*(−3)−4*(−9)|= |
| =30 |
| | 2 | | 2 | |
2)
| | a*b*c | |
Można skorzystać z wzoru na pole PΔ= |
| |
| | 4R | |
|AB|=
√82+42=4
√5
|AC|=
√92+32=3
√10
BC
→=[−1,−7]
|BC|=
√50=5
√2
120R=60*10
R=5
====
II sposób
1) POle − bez wyznacznika
|AB|=4
√5
|AC|=3
√10
AB
→ o AC
→=(−8)*(−9)+4*(−3)=60 iloczyn skalarny
60=|AB|*|AC|*cosα
60=4
√5*3
√10*cosα
| | 1 | | √2 | |
PΔ= |
| *4√5*3√10*sin45o=6√50* |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
P
Δ=30
2)
Promień okręgu opisanego innym sposobem niż powyżej :
a) symetralna AB ( jako zbiór wszystkich punktów jednakowo odległych od końców odcinka)
A=(6,−1), B=(−2,3), C=(−3,−4).
(x−6)
2+(y+1)
2=(x+2)
2+(y−3)
2⇔y=2x−3
symetralna AC:
(x−6)
2+(y+1)
2=(x+3)
2+(y+4)
2⇔y=−3x+2
b) S− punkt przecięcia symetralnych− środek okręgu opisanego na Δ
2x−3=−3x+2
x=1, y=−1
S=(1,−1)
R=|AS|=5
==========
21 paź 16:54
chichi:
Ten I sposób to jest właśnie dokładnie to, co ja zrobiłem, drugi też jest okej, ale trzeba się
nieco więcej napracować, taki bardziej dla podstawy, I dla rozszerzenia
21 paź 17:14
Mila:
Wykorzystując symetralne nie trzeba liczyć pola Δ i rachunków mało
21 paź 19:58
mat:

Prosta AB : x+2y−4=0
|CD| − odległość C od AB
| | |−3−8−4| | |
to |CD|= |
| = 3√5 |
| | √5 | |
| | |CD| | | √2 | |
sinα = |
| = |
| to α=45o |
| | |AC| | | 2 | |
21 paź 20:13
mat:
Na rysunku ma być
|AC|=3√10
21 paź 20:19
chichi:
Napisać równanie dwóch prostych, rozwiązać układ równań, policzyć odległość między punktami, to
więcej pracy
21 paź 20:20